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dc.contributor.advisor1Henrique César Pereira Figueiredopt_BR
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/3340492777093358pt_BR
dc.contributor.advisor-co1Israel José da Silvapt_BR
dc.contributor.advisor-co2Carlos Augusto Gomes Lealpt_BR
dc.contributor.referee1Fernanda Alves Dorellapt_BR
dc.contributor.referee2Israel José da Silvapt_BR
dc.contributor.referee3Aristóteles Góes Netopt_BR
dc.contributor.referee4Lilian Viana Teixeirapt_BR
dc.contributor.referee5Luciano dos Santos Rodriguespt_BR
dc.creatorCamila de Aguiar Limapt_BR
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/1627843746647911pt_BR
dc.date.accessioned2019-12-16T17:23:32Z-
dc.date.available2019-12-16T17:23:32Z-
dc.date.issued2019-04-29-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/31587-
dc.description.abstractThe increase of fish production worldwide results in a consequent increase of generated effluents by processing industries. Due to its composition, this type of wastewater requires particular treatment solutions. Several alternatives have been suggested, such as the use of biological processes for the degradation of organic matter through microorganisms. However, studies on microbiome from anaerobic reactors sludge treating fish processing wastewater are still scarce. In order to evaluate temperature effects on anaerobic digestion treatment of fish processing effluents, replicated pilot-scale anaerobic reactors were operated at 20C and 37C for 60 days, being evaluated through physicochemical analysis and a metagenomic approach. The results demonstrated that 37C reactors were statistically superior from day 50 in chemical oxygen demand (COD) removal and the enrichment of hydrolytic and acidogenic Porphyromonadaceae, Rikenellaceae, and Spirochaetaceae families may have contributed to 37C reactors improved performance. However, to a better understanding of the process, a second experiment trial was designed to evaluate not only the temperature, but the influence of the applied organic load rate (OLR), which was done using the same methodology. In a different way, the 37°C reactors showed volatile fatty acids (VFA) accumulation, which lead to superior organic matter removal at 20°C. The Anaerobaculaceae family, present only at 37°C, was suggested as closely linked to high VFA levels in these reactors. Differently from the first trial, the main involved families in both temperatures were Ectothiorhodospiraceae, Syntrophorhabdaceae, Dethiosulfovibrionaceae and Synergistaceae, appearing with different abundances. Taking together, these results provide insights about the regulation of complex biological communities by temperature and OLR in anaerobic reactors used to treat fish processing wastewater.pt_BR
dc.description.resumoO aumento da produção mundial de pescado resulta em um consequente aumento de efluentes gerados pela indústria de processamento. Devido à sua composição, esse tipo de efluente requer soluções particulares de tratamento. Diversas alternativas têm sido sugeridas, como o uso de processos biológicos para a degradação da matéria orgânica através de microrganismos. Entretanto, estudos sobre o microbioma de lodos de reatores anaeróbios que tratam efluentes de processamento de peixes ainda são escassos. Com o objetivo de avaliar os efeitos da temperatura no tratamento da digestão anaeróbia de efluentes de processamento de pescado, reatores anaeróbios replicados em escala piloto foram operados a 20C e 37C por 60 dias, sendo avaliados por análises físico-químicas e metagenômica. Os resultados demonstraram que os reatores a 37C foram estatisticamente superiores no dia 50 na remoção da demanda química de oxigênio (DQO) e o enriquecimento das famílias hidrolíticas e acidogênicas Porphyromonadaceae, Rikenellaceae e Spirochaetaceae pode ter contribuído para que os reatores a 37C tenham tido melhor desempenho. No entanto, para uma melhor compreensão do processo, um segundo ensaio experimental foi desenhado para avaliar não apenas a temperatura, mas a influência da taxa de carga orgânica aplicada (COV), realizado utilizando-se a mesma metodologia. De maneira diferente, os reatores a 37°C apresentaram acúmulo de ácidos graxos voláteis (AGV), o que levou a uma remoção superior da matéria orgânica a 20°C. A família Anaerobaculaceae, presente apenas a 37°C, foi sugerida como intimamente ligada aos altos níveis de AGV nesses reatores. Diferentemente do primeiro experimento, as principais famílias envolvidas em ambas as temperaturas foram Ectothiorhodospiraceae, Syntrophorhabdaceae, Dethiosulfovibrionaceae e Synergistaceae, apresentando diferentes abundâncias. Em conjunto, esses resultados fornecem dados sobre a regulação de comunidades biológicas complexas pela temperatura e COV em reatores anaeróbios usados para tratar águas residuárias do processamento de peixes.pt_BR
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpt_BR
dc.languageengpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentVETER - ESCOLA DE VETERINARIApt_BR
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Ciência Animalpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pt/*
dc.subjectAnaerobic digestionpt_BR
dc.subjectSludgept_BR
dc.subjectMetagenomic sequencingpt_BR
dc.subjectMicrobial communitypt_BR
dc.subjectFish processing wastewaterpt_BR
dc.subject.otherPeixe - processamentopt_BR
dc.subject.otherPescadopt_BR
dc.subject.otherReatores anaeróbiospt_BR
dc.subject.otherDigestão anaeróbiapt_BR
dc.titleInsights into impacts of temperature and organic load in anaerobic reactors treating effluents from fish processing industrypt_BR
dc.typeTesept_BR
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