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dc.contributor.advisor1Mário Henrique França Mourthépt_BR
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/9148417373310834pt_BR
dc.contributor.advisor-co1Thiago Gomes dos Santos Brazpt_BR
dc.creatorIngrid Rodrigues da Silvapt_BR
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/1701425515452424pt_BR
dc.date.accessioned2021-10-05T14:57:41Z-
dc.date.available2021-10-05T14:57:41Z-
dc.date.issued2020-05-27-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/38273-
dc.description.abstractThe objective of this study was to evaluate the production and bromatological composition of Sudan grass Sorghum sudanense L. ‘BRS Estribo’ silage was subjected to different cutting heights (60, 90, 120, 150, and 180 cm) and storage periods (60 and 120 days). The experimental design included randomized blocks with four replications. Before ensiling, the plants were characterized in terms of production. The pH, ensilage loss, and chemical composition were evaluated. The increase in cutting height increased dry matter production (1392.9–6512.4 kg ha-1) and forage accumulation (62.4–141.8 kg ha-1), and neutral detergent fiber content (63.67–76.70 g/100 g of dry matter). There was a linear reduction of 44.09% in crude protein and 7.48% in total digestible nutrients with cuts from 60 to 180 cm. The elevation of harvest height up to 180 cm reduced the pH and gases to 4.07% and 6.50%, respectively. The Sudan grass cultivar BRS Estribo silage stored for 60 days has higher nutritional quality, and the 180 cm cut demonstrates higher production associated with adequate pH values and chemical composition.pt_BR
dc.description.resumoAvaliou-se a produção e o valor nutritivo da silagem do capim-sudão BRS Estribo submetido às diferentes alturas de corte (60, 90, 120, 150, e 180 cm) e períodos de armazenamento (60 e 120 dias). O delineamento experimental foi em blocos casualizados, com quatro repetições. A elevação da altura de corte aumentou a produção (1392,9 para 6512,4 kg.ha-1), acúmulo de forragem (62,4 para 141,8 kg.ha-1dia-1) e o teor de FDN da silagem (63,67 para 76,70g/100g de MS). Houve redução linear de 44.09% na PB e de 7,48% nos NDT com corte de 60 para 180 cm. O pH e as perdas por gases foram minimizados na altura de 180 cm (4,07 e 6,50%, respectivamente). A silagem armazenada por 60 dias apresentou melhores teores de PB (10,82 vs 8,12 g/100g de MS), NDT (61,38 vs 59,63 g/100g de MS) e FDN (66,56 vs 74,92 g/100g de MS) comparado as conservadas por 120 dias. A silagem armazenada por 60 dias apresenta maior qualidade nutricional e o corte com 180 cm apresenta maior produção associado a valores adequados de pH e perdas de matéria seca, entretanto com aumento dos teores de fibra.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Produção Animalpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectComposição bromatológicapt_BR
dc.subjectSorghum sudanensept_BR
dc.subjectperdas de matéria secapt_BR
dc.subjectperíodo de conservaçãopt_BR
dc.subject.otherAlimentos -- Composiçãopt_BR
dc.subject.otherCapim-sudãopt_BR
dc.subject.otherSilagem -- Qualidadept_BR
dc.subject.otherSilagem -- Conservaçãopt_BR
dc.titleProdução e ensilagem de capim-sudão cultivar BRS Estribopt_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
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