Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/73667
Type: Artigo de Periódico
Title: Detection and characterisation of frauds in bovine meat in natura by non-meat ingredient additions using data fusion of chemical parameters and ATR-FTIR spectroscopy
Other Titles: Detecção e caracterização de fraudes em carne bovina in natura por adições de ingredientes não cárneos usando fusão de dados de parâmetros químicos e espectroscopia ATR-FTIR
Authors: Karen Monique Nunes
Marcus Vinícius O. Andrade
Antônio M. Pires Santos Filho
Marcelo C. Lasmar
Marcelo Martins de Sena
Abstract: Concerns about meat authenticity are increasing recently, due to great fraud scandals. This paper analysed real samples (43 adulterated and 12 controls) originated from criminal networks dismantled by the Brazilian Police. This fraud consisted of injecting solutions of non-meat ingredients (NaCl, phosphates, carrageenan, maltodextrin) in bovine meat, aiming to increase its water holding capacity. Five physicochemical variables were determined, protein, ash, chloride, sodium, phosphate. Additionally, infrared spectra were recorded. Supervised classification PLS-DA models were built with each data set individually, but the best model was obtained with data fusion, correctly detecting 91% of the adulterated samples. From this model, a variable selection based on the highest VIPscores was performed and a new data fusion model was built with only one chemical variable, providing slightly lower predictions, but a good cost/performance ratio. Finally, some of the selected infrared bands were specifically associated to the presence of adulterants NaCl, tripolyphosphate and carrageenan.
Abstract: As preocupações com a autenticidade da carne têm aumentado recentemente, devido a grandes escândalos de fraude. Este artigo analisou amostras reais (43 adulteradas e 12 controles) provenientes de redes criminosas desmanteladas por a Polícia Brasileira. Esta fraude consistia na injeção de soluções de ingredientes não cárneos (NaCl, fosfatos, carragenina, maltodextrina) na carne bovina, visando aumentar sua capacidade de retenção de água. Foram determinadas cinco variáveis ​​físico-químicas, proteína, cinza, cloreto, sódio, fosfato. Além disso, infravermelho espectros foram registrados. Modelos de classificação supervisionada PLS-DA foram construídos com cada conjunto de dados individualmente, mas o melhor modelo foi obtido com fusão de dados, detectando corretamente 91% das amostras adulteradas. A partir deste modelo foi realizada uma seleção de variáveis ​​com base nos maiores VIPscores e uma nova análise de dados modelo de fusão foi construído com apenas uma variável química, fornecendo previsões ligeiramente inferiores, mas um bom relação custo/desempenho. Finalmente, algumas das bandas infravermelhas selecionadas foram especificamente associadas ao presença de adulterantes NaCl, tripolifosfato e carragenina.
Subject: Carne Bovina
Ciências Forenses
Espectroscopia de Luz Próxima ao Infravermelho
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: ICX - DEPARTAMENTO DE QUÍMICA
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.02.158
URI: http://hdl.handle.net/1843/73667
Issue Date: 2016
metadata.dc.url.externa: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616303363
metadata.dc.relation.ispartof: Food Chemistry
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