Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/NCAP-8A8FMY
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Luciana Castro Geraseevpt_BR
dc.contributor.advisor-co1Eduardo Robson Duartept_BR
dc.contributor.referee1Eduardo Robson Duartept_BR
dc.contributor.referee2Rogerio Marcos de Souzapt_BR
dc.contributor.referee3Vicente Ribeiro Rocha Júniorpt_BR
dc.creatorSilene Maria Prates Barretopt_BR
dc.date.accessioned2019-08-14T17:35:36Z-
dc.date.available2019-08-14T17:35:36Z-
dc.date.issued2008-05-08pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/NCAP-8A8FMY-
dc.description.abstractThe objective of this trial was to evaluate the effect of different inclusion levels of macauba cake on the intake of goats. The experimental diets consisted of sorghum silage and concentrate ration with different inclusion levels of MC in dry matter: 0, 5, 10 and 15%. Eight castrated adult male goats of indefinite breed, with permanent ruminal canulas, were assigned to an experimental design of 2 Latin squares (4x4) along a total 84-day period divided into four periods of 21 days each. Isoproteic and isoenergetic diets were offered twice daily, in the morning and in the afternoon. Samples of the leftovers were daily collected, frozen and stored for analyses. Intake of dried matter, ether extract, crude protein, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, mineral matter, organic matter and non-fibrous carbohydrates were evaluated. The inclusion of macauba cake did not affect any of the variables analyzed, except for the metabolic ether extract and for the percentage of live body weight that demonstrated a negative correlation with MC level in the diet. It is possible to conclude from these results that this subproduct may be used up to a 15% inclusion level without interfering with the animal intake, what increases the expectation about its use.pt_BR
dc.description.resumoO objetivo deste experimento foi avaliar o efeito de diferentes níveis deinclusão da torta de macaúba sobre o consumo em caprinos. As dietasexperimentais consistiam em silagem de sorgo e concentrado, com diferentesníveis de inclusão da TM na matéria seca: 0, 5, 10 e 15%. Foram utilizados oito animais adultos, machos, castrados, sem raça definida, portando cânulas ruminais permanentes, em um delineamento experimental de dois quadrados latinos (4x4), com duração total de 84 dias, divididos em quatro períodos de 21 dias. As dietas, todas isoprotéicas e isoenergéticas, foram oferecidas em duas refeições diárias, uma pela manhã e a outra à tarde. Alíquotas das sobras foram coletadas diariamente, congeladas e armazenadas para serem analisadas. Foram avaliados os consumos de matéria seca, de extratoetéreo, de proteína bruta, de fibra detergente neutro, de fibra detergenteácido, de matéria mineral, de matéria orgânica e de carboidratos nãofibrosos. Não houve efeito da inclusão da torta de macaúba sobre nenhuma das variáveis analisadas, com exceção do consumo de extrato etéreo, que demonstrou uma correlação negativa com o nível de TM na dieta. Esses resultados permitem concluir que esse subproduto pode ser utilizado até o nível de 15%,sem comprometer o consumo dos animais, aumentando a expectativa em relação ao seu uso.pt_BR
dc.languagePortuguêspt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectProteínapt_BR
dc.subjectfibrapt_BR
dc.subjectAlimento Alternativopt_BR
dc.subjectMatéria secapt_BR
dc.subjectRuminantept_BR
dc.subjectSubprodutopt_BR
dc.subjectMacaúbapt_BR
dc.subject.otherAgronomiapt_BR
dc.titleAvaliação dos níveis de inclusão da torta de macaúba [Acrocomiaaculeata (Jacq.) Lodd. Ex Mart.] na alimentação de caprinospt_BR
dc.typeDissertação de Mestradopt_BR
Appears in Collections:Dissertações de Mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
disserta__o_silene.pdf6.19 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.