Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/40670
Type: Artigo de Periódico
Title: Optimization of extraction conditions of volatile compounds from pequi peel (caryocar brasiliense camb.) using hs-spme
Other Titles: Otimização das condições de extração dos compostos voláteis da casca de pequi (Caryocar brasiliense Camb.) utilizando HS-SPME
Optimización de las condiciones para extraer compuestos volátiles de la corteza de pequi (Caryocar brasiliense Camb.) utilizando HS-SPME
Authors: Bárbara Oliveira Santos
Rodinei Augusti
Júlio Onésio Ferreira Melo
Jacqueline Aparecida Takahashi
Raquel Linhares Bello de Araújo
Abstract: The pequi is a native specie from the Brazilian Cerrado that has great economic importance for the population of the region. The pericarp is considered an agroindustrial residue despitecorresponding to approximately 80% of the total fruit mass.Informations about the chemical composition of pericarp would allow better utilization of this portion of the fruit. The objective of this study was to identify the best conditions of agitation, extraction time and extraction temperature to maximize the extraction of volatile organic compounds present in pequi pericarp (Caryocar brasiliense Camb.) using two types of solid phase microextraction fibers. The extraction of the volatile compounds was using the headspacesolid-phase microextraction method with subsequent separation and identification by CG-MS.Polydimethylsiloxane/divinylbenzene (PDMS/DVB) fiber was statistically more efficient than divinylbenzene/carboxen/polydimethylsiloxane (DVB/CAR/PDMS) fiber. The both fibers enabled the extraction and identification of 35 compounds, mainly terpenes (65.71%) and esters (14.29%). An increase in the extraction temperature and timeallowed greater extraction of volatile compounds by both fibers. However, in relation to agitation, the best condition for usingDVB/CAR/PDMS was 100 rpm, while agitation was not necessary for an efficient extraction using the PDMS/DVB fiber.
Abstract: O pequi é uma espécie nativa do cerrado brasileiro que possui grande importância econômica para a população da região. O pericarpo é considerado um resíduo agroindustrial, apesar de corresponder a aproximadamente 80% da massa total do fruto. Informações sobre a composição química do pericarpo permitirão uma melhor utilização dessa porção da fruta. O objetivo deste estudo foi identificar as melhores condições de agitação, tempo de extração e temperatura de extração para maximizar a extração de compostos orgânicos voláteis presentes no pericarpo de pequi (Caryocar brasiliense Camb.), utilizando dois tipos de fibras de microextração em fase sólida. A extração dos compostos voláteis foi realizada pelo método de microextração em fase sólida do headspace com subsequente separação e identificação por CG-MS. A fibra de polidimetilsiloxano/divinilbenzeno (PDMS/DVB) foi estatisticamente mais eficiente do que a fibra de divinilbenzeno/carboxen/polidimetilsiloxano (DVB/CAR/PDMS). As duas fibras possibilitaram a extração e identificação de 35 compostos, principalmente terpenos (65,71%) e ésteres (14,29%). Um aumento na temperatura e tempo de extração permitiu maior extração dos compostos voláteis pelas duas fibras. Entretanto, em relação à agitação, a melhor condição para o uso da fibra DVB/CAR/PDMS foi a 100 rpm, enquanto a agitação não foi necessária para uma extração eficiente usando a fibra PDMS/DVB.
Subject: Tecnologia de alimentos
Pequi
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: FAR - DEPARTAMENTO DE ALIMENTOS
ICX - DEPARTAMENTO DE QUÍMICA
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: 10.33448/rsd-v9i7.4893
URI: http://hdl.handle.net/1843/40670
Issue Date: 2020
metadata.dc.url.externa: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/4893
metadata.dc.relation.ispartof: Research, Society and Development
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