Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/40714
Type: Artigo de Periódico
Title: Chemical profile of eugenia brasiliensis (grumixama) pulp by ps/ms paper spray and spme-gc / ms solid-phase microextraction
Other Titles: Perfil químico de polpa de Eugenia brasiliensis(Grumixama) por paper sprayPS/MS e microextração em fase sólida SPME-GC/MS
Perfil químico de la pulpade Eugenia brasiliensis(Grumixama) por paper spray PS/MS e microextracción em fase sólida SPME-GC/MS
Authors: Ana Luiza Coeli Cruz Ramos
Douglas Dellaretti Mendes
Mauro Ramalho Silva
Rodinei Augusti
Júlio Onésio Ferreira Melo
Raquel Linhares Bello Araújo
Inayara Cristina Alves Lacerda
Abstract: The Eugenia brasiliensis, known as grumixama, is a fruit native to the Brazilian biodiversity and has characteristic flavor and aroma, bioactive compounds with antioxidant properties and benefical health characteristic. Since the consumer market is focused on the demand for products with natural and functional appeal, this study aimed to characterize the grumixama pulp, evaluate the antioxidant potential and trace chemical and volatile organic compounds of this fruit profile. For this purpose, analyzes of titratable acidity, pH, moisture, proteins, ash, fibers, total sugars, and lipids were performed. The determination of total phenolic compounds used the Folin-Ciocalteu method, and the antioxidant activity used the radical ABTS test. The characterization of the chemical profile consisted of obtaining fingerprints using Paper spray PS/MS and the extraction of volatile organic compounds employing solid-phase microextraction (SPME) using PDMS/DVB fiber and subsequent separation and identification by CG-MS. The grumixama pulp stood out for its acidity and high fiber content (20.34g/100g of pulp), in addition to presenting average levels of total phenolic compounds (173.85 ± 3.21 mg 100 g of pulp) and antioxidant activity (844.86 ± 2.03 mM/100g of pulp). Regarding the chemical profile of the pulp, 45 compounds were listed by PS/MS, with emphasis on flavonoids, phenolic compounds, carotenoids, sugars, catechins and quercetin derivatives. Nineteen volatile organic compounds can be identified, all of them belonging to the terpene class, 94.7% sesquiterpenes, and 5.3% monoterpenes, compounds that are responsible for several sensory characteristics of the fruits. The results showed that the association between the antioxidant activity promoted by the bioactive and the VOCs of the grumixama pulp make this fruit promising for acceptance in the market and can be added to various product elaborations, increasing its nutritional and functional value.
Abstract: A Eugenia brasiliensis conhecida como grumixama é um fruto nativo da biodiversidade brasileira e,ela possui sabor e aroma característicos, compostos bioativos com propriedades antioxidantes e características benéficas para a saúde. Considerando queo mercado consumidor visa àprocura de produtos com apelo natural e funcional, este estudo teve como objetivo caracterizar a polpa de grumixama, avaliar o potencial antioxidante e traçar o perfil químico e de compostos orgânicos voláteis deste fruto. Para isto foram realizadas análises de acidez titulável, pH, umidade, proteínas, cinzas, fibras, açucares totais e lipídeos. A determinação dos compostos fenólicos totais foi realizada pelo método do Folin-Ciocalteue a atividade antioxidante utilizou teste com o radical ABTS. A caracterizaçãodo perfil químico consistiu na obtenção de fingerprintsempregando-se o Paper sprayPS/MS e a extração dos compostos orgânicos voláteis por meio de microextração em fase sólida (SPME) utilizando fibra PDMS/DVB e posterior separação e identificação por CG-MS. A polpa de grumixama destacou-se pela acidez e elevado teor de fibras (20,34 g/100 g de polpa), além de apresentar teores médios de compostos fenólicos totais (173,85 ± 3,21 mg/100 g de polpa) e atividade antioxidante (844,86 ± 2,03 mg/100 g de polpa). Em relação ao perfil químico da polpa foram listados por PS/MS 45 compostos, destacando-se os flavonoides, compostos fenólicos, carotenoides, açúcares, catequina e derivados da quercetina.Foram identificados 19 compostos voláteis orgânicos todos eles pertencentes à classe dos terpenos, sendo 94,7% sesquiterpenos e 5,3% monoterpenos, compostos estes que são responsáveis por diversas características sensoriais dos frutos. Os resultados demonstraram que a associação entre a atividade antioxidante promovida pelos bioativos e os COVs da polpa da grumixama tornam este fruto promissor para aceitação no mercado podendo ser adicionada em diversos produtos aumentando seu valor nutricional e funcional.
Subject: Tecnologia de alimentos
Grumixama
Espectrometria de massas
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: FAR - DEPARTAMENTO DE ALIMENTOS
ICX - DEPARTAMENTO DE QUÍMICA
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: 10.33448/rsd-v9i7.4008
URI: http://hdl.handle.net/1843/40714
Issue Date: 2020
metadata.dc.url.externa: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/4008
metadata.dc.relation.ispartof: Research, Society and Development
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