Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/42169
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorElisângela Ramieres Gomespt_BR
dc.creatorRoberta Torres Carelipt_BR
dc.creatorKlinger Vinícius de Almeidapt_BR
dc.creatorAlécia Daila Barros Guimarãespt_BR
dc.creatorAda Lorrana Medeiros Antunespt_BR
dc.creatorAnna Christina de Almeidapt_BR
dc.creatorErnane Ronie Martinspt_BR
dc.creatorEduardo Robson Duartept_BR
dc.date.accessioned2022-06-01T15:11:23Z-
dc.date.available2022-06-01T15:11:23Z-
dc.date.issued2016-
dc.citation.volume18pt_BR
dc.citation.issue4pt_BR
dc.citation.spage868pt_BR
dc.citation.epage874pt_BR
dc.identifier.issn1983-084Xpt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/42169-
dc.description.abstractEssential oil of rosemary pepper (Lippia origanoides Kunth) in the control of Pseudomonas spp. adhered in stainless steel surface. The experiment was carried out to evaluate the antimicrobial activity of essential oil (EO) extracted from rosemary pepper (Lippia origanoides Kunth) on Pseudomonas cells adhered for 48 h on stainless steel AISI 304 # 4 in the presence of skimmed milk. In the chromatography were detected compounds with antimicrobial action as carvacrol (31%) and thymol (2.8%). In order to determinate the minimum inhibitory concentration (MIC), minimum bactericidal concentration (MBC), potential of transfer, adhesion and sanitizing action of the EO the strain Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 and Pseudomonas sp. isolated from raw milk were used. To both strains used, the MIC was 240 µL·mL-1 and it was not possible to determinate the MBC with the levels tested. The potential of transfer reached values between 8.16 and 8.05 log UFC.cm-2 and counting of cells adhered to the stainless steel of 3.84 and 3.24 log UFC.cm-2 to the standard and isolated strains, respectively. After the sanitizing treatment with 240 µL·mL-1 of EO during 2 and 20 min it was observed the complete elimination of the microbial cell present on the contact surfaces. It was possible to observe that the organic matter interferes in the EO action, demanding higher exposure time to obtain bactericide effect. Besides that, the EO was able to inhibit the bacterial growth after 10 and 20 min of contact with the isolated and standard strains, respectively. Thus, the present study showed that EO of rosemary pepper is efficient in the control of adhesion of Pseudomonas in stainless steel surfaces, material used in milking equipment.pt_BR
dc.description.resumoObjetivou-se avaliar a atividade antimicrobiana do óleo essencial (OE) de alecrim pimenta sobre células de Pseudomonas aderidas por 48 h em superfície de aço inoxidável AISI 304 # 4 na presença de leite desnatado. Na análise cromatográfica foram detectados compostos com ação antimicrobiana como carvacrol (31 %) e timol (2,8 %). Foram utilizadas a Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 e a Pseudomonas sp., isolada de leite cru, para determinação de Concentração Inibitória Mínima (CIM), Concentração Bactericida Mínima (CBM), potencial de biotransferência, adesão e a ação sanitizante do OE. Para as duas estirpes utilizadas, a CIM foi de 240 µL·mL-1 e não foi possível encontrar CBM dentre as concentrações testadas. O potencial de biotransferência atingiu valores de 8,16 e 8,05 log UFC·mL-1 e contagens de células aderidas ao aço inoxidável de 3,84 e 3,24 log UFC·cm-2 para as estirpes padrão e isolada, respectivamente. Após o tratamento sanitizante com solução do OE a 240 µL·mL-1 por 2 e 20 min observou-se a eliminação de todas as células presentes nas superfícies de contato nos dois tempos testados. Observou-se que a matéria orgânica interfere na ação do OE, necessitando de um maior tempo de exposição das células para obter o efeito bactericida. Apesar disso, o OE foi capaz de inibir o crescimento bacteriano após 10 e 20 min de contato com as estirpes isoladas e padrão, respectivamente. Portanto, constatou-se eficiência do OE de alecrim pimenta no controle da adesão de Pseudomonas em superfície de aço inoxidável, material utilizado em equipamentos de ordenha.pt_BR
dc.description.sponsorshipCNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológicopt_BR
dc.description.sponsorshipFAPEMIG - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Geraispt_BR
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista Brasileira de Plantas Medicinaispt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subject.otherAntissépticospt_BR
dc.subject.otherPlantas medicinaispt_BR
dc.subject.otherEssências e óleos essenciaispt_BR
dc.subject.otherProdutos de ação antimicrobianapt_BR
dc.titleÓleo essencial de alecrim pimenta (lippia origanoides kunth) no controle de pseudomonas spp. aderidas em superfície de aço inoxidávelpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-6606-3982pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/ 0000-0001-9836-4117pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-6139-7206pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-2205-9412pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.