Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/42711
Type: Tese
Title: The role of acetate in macrophage`s response against Streptococcus pneumoniae
Other Titles: O papel de acetato na resposta de macrófagos contra Streptococcus pneumoniae
Rôle de l’acétate sur la réponse des macrophages suite à l'infection par Streptococcus pneumoniae
Authors: Marina Gomes Machado
First Advisor: Mauro Martins Teixeira
metadata.dc.contributor.advisor2: François Trottein
Abstract: Short chain fatty acids (SCFAs) are metabolites produced mainly by the gut microbiota with a known role in immune regulation. Acetate, the major SCFA, is described to disseminate to distal organs such as the lungs. Moreover, the literature supports that acetate modulates inflammation and improves bacterial clearance. Our group has previously demonstrated that acetate improves Streptococcus pneumoniae clearance in the context of a secondary post-viral infection. This protection is mediated by alveolar macrophages, the first line of pulmonary immune defense. Thus, our aim was to evaluate the effect of acetate on the killing ability of alveolar macrophages and to delineate the mechanisms involved in this response. Here we show that acetate supplementation in drinking water modulated the secretion of host defense proteins by murine pulmonary cells and led to reduced S. pneumoniae loads in the lungs. To understand the mechanisms of bacterial clearance, alveolar macrophages were used. Transcriptomic analysis (RNAseq) revealed that acetate induced a specific signature of host defense in S. pneumoniae conditioned macrophages. This associates with the improved killing ability of acetate treated macrophages mediated by nitric oxide (NO) production. Increased NO concentration triggered by acetate was dependent on augmentation of IL-1β levels. Surprisingly, IL-1β production led by acetate was neither dependent on its cell surface receptor (Free-Fatty Acid Receptor 2), nor on the enzymes responsible for its metabolism (Acetyl-CoA Synthetase 1 and 2). Alternatively, acetate enhanced the glycolytic profile of macrophages resulting in greater HIF-1α activity which culminated in higher transcription of IL-1β. Moreover, the increased secretion of IL-1β triggered by acetate relied on NLRP3 inflammasome activation. In conclusion, we unravel a new mechanism of bacterial killing by acetate-activated macrophages. We show that acetate increased IL-1β production and secretion in a mechanism dependent on the axis glycolysis/HIF-1α and NLRP3, respectively. Consequently, higher levels of IL-1β resulted in augmented NO production and improved killing ability of alveolar macrophages.
Abstract: Ácidos graxos de cadeia curta (AGCC) são metabolitos produzidos principalmente pela microbiota intestinal com um papel conhecido de regulação do sistema imune. Acetato, o mais abundante AGCC, tem a capacidade de disseminar para órgãos distais como os pulmões. Além disso, a literatura endorsa que acetato modula a inflamação e aumenta a eliminação de bactérias. Nosso grupo mostrou previamente que acetato aumenta a eliminação de Streptococcus pneumoniae no contexto de infecção secundária. Essa proteção foi mediada por macrófagos alveolares, a primeira linha da resposta imune pulmonar. Portanto, nosso objetivo foi avaliar o efeito de acetato na capacidade bactericida de macrófagos e delinear os mecanismos envolvidos nessa resposta. Aqui, nós mostramos que a suplementação de acetato na água modulou a secreção de proteínas envolvidas na defesa do hospedeiro por células pulmonares murinas e culminou na redução da carga de S. pneumoniae nos pulmões. Em seguida, para melhor entender os mecanismos de eliminação bacteriana, macrófagos alveolares foram utilizados. Nós mostramos por análise transcriptômica (RNAseq) que acetato induz uma assinatura de defesa do hospedeiro em macrófagos alveolares condicionados na presença de S. pneumoniae. Esse perfil foi associado com o aumento da atividade bactericida de macrófagos mediado pela maior produção de oxido nítrico (NO). O aumento na produção de NO observado em células tratadas com acetato foi dependente dos altos níveis de IL-1β. Surpreendentemente, a produção de IL-1β desencadeada por acetato não foi dependente do seu receptor de superficie (Free-Fatty Acid Receptor 2), nem das enzimas responsáveis por seu metabolismo (Acetyl-CoA Synthetases 1/2). Por outro lado, acetato aumentou o perfil glicolítico de macrófagos, resultando em uma maior atividade de HIF-1α, culminando na transcrição de IL-1β. Além disso, a secreção aumentada de IL-1β foi dependente da ativação do inflamassoma NLRP3. Em conclusão, nós identificamos um novo mecanismo responsável pelo aumento da atividade antimicrobiana de macrófagos tratados com acetato. Nós mostramos que acetato aumentou a produção e secreção de IL-1β em um mecanismo dependente do eixo glicólise-HIF-1α e NLRP3, respectivamente. Consequentemente, altos níveis de IL-1β resultaram em um aumento da produção de NO e aumento da habilidade bactericida de macrófagos.
Subject: Bioquímica e imunologia
Macrófagos Alveolares
Interleucina-1beta
Derrame de Bactérias
Streptococcus pneumoniae
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: ICB - INSTITUTO DE CIÊNCIAS BIOLOGICAS
metadata.dc.publisher.program: Programa de Pós-Graduação em Bioquímica e Imunologia
Rights: Acesso Aberto
URI: http://hdl.handle.net/1843/42711
Issue Date: 28-Jan-2022
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