Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/47587
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dc.creatorLeonardo França da Silvapt_BR
dc.creatorLeticia Duron Curypt_BR
dc.creatorGabriel Maluf Napoleãopt_BR
dc.creatorMarcos Antonio Pereira da Fonseca Maltezpt_BR
dc.creatorDjesihre Nathalie Rippelpt_BR
dc.creatorIrene Menegalipt_BR
dc.date.accessioned2022-11-30T15:00:52Z-
dc.date.available2022-11-30T15:00:52Z-
dc.date.issued2019-
dc.citation.volume10pt_BR
dc.citation.issue3pt_BR
dc.citation.spage45pt_BR
dc.citation.epage54pt_BR
dc.identifier.issn2176-4808pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/47587-
dc.description.abstractAs one of the world's leading pork producers, Brazil has a notable vocation among production chains, ranking fourth in the world. Based on the above and considering the advancement of new technologies, the intensification of pig production turns biogas with a potential to increase energy production in coming years, making it an important source of renewable energy in the Brazilian energy matrix. This study aimed to quantify, by means of quantitative data, the potential of energy generation using biogas from waste produced by pigs in the North and Northeast regions of Brazil, taking into account the number of heads slaughtered in this region in 2016. Results showed that these regions have biogas production potential of 134.233 m3/year which is 195.953 KWh of electric energy.pt_BR
dc.description.resumoFigurando entre os principais produtores mundiais de carne suína, o Brasil possui uma vocação notável entre as cadeias produtivas, ocupando o quarto lugar no ranking mundial. A partir do exposto e considerando o avanço de novas tecnologias, a intensificação da produção de suínos faz com que o biogás tenha potencial para aumentar a produção de energia nos próximos anos, tornando uma importante fonte de energia renovável na matriz energética brasileira. Objetivou-se, neste estudo, quantificar por meio de dados quantitativos o potencial de geração de energia utilizando o biogás oriundo dos dejetos produzidos por suínos na região Norte e Nordeste do Brasil. Levando em consideração o número de cabeças abatidas nestas regiões no ano de 2016. Os resultados demostraram que estas regiões têm o potencial de produção de biogás de 134.233m3 ano o que equivale 195.953 KWh de energia elétrica.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofTekhne e Logospt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subject.otherSuíno - Criaçãopt_BR
dc.subject.otherBiogáspt_BR
dc.subject.otherBiodigestorespt_BR
dc.subject.otherÁguas residuaispt_BR
dc.subject.otherDesenvolvimento sustentávelpt_BR
dc.subject.otherEnergia - Consumopt_BR
dc.titleBiogás e água residuária de suinocultura: potencial de produção nas regiões Norte e Nordestept_BR
dc.title.alternativeBiogas and pig waste water: production potential in Northern and Northeast regionspt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttp://revista.fatecbt.edu.br/index.php/tl/article/view/644pt_BR
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