Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/60384
Type: Artigo de Periódico
Title: Acute oral toxicity, antinociceptive and antimicrobial activities of kava dried extracts and synthetic kavain
Other Titles: Toxicidade oral aguda, atividades antinociceptiva e antimicrobiana de extratos secos de kava e kavain sintético
Authors: Juliana Veloso Ferreira
Daniel Assis Santos
Gerson Antônio Pianetti
Isabela da Costa César
Isabella Campolina Pierotte
Felipe Fernandes Rodrigues
Larissa Camila Ribeiro de Souza
Rafael Wesley Bastos
Paulo Henrique Fonseca Carmo
Geovanni Dantas Cassali
Carlos Alberto Tagliati
Renes Resende Machado
Abstract: Piper methysticum G. Forst, popularly known as kava, is a traditional medicinal plant widely used for the treatment of anxiety and insomnia. The aim of this study was to investigate new therapeutic applications of this plant. Nociceptive response induced by heat (hot-plate) was used as pain model. Susceptibility of different strains to kava ethanolic dried extracts was evaluated by broth microdilution method. Acute oral toxicity was performed according to Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) guideline. Administration of kava dried extracts and kavain inhibited the nociceptive response in the hot-plate model and did not affect the time mice spent in the rota-rod apparatus. The samples showed no significant antibacterial activity, however slight antifungal activity was verified. The extracts may be considered of low oral acute toxicity. Kava extracts exhibited promising antinociceptive activity in model of nociceptive pain, which should be deeper explored as a new therapeutic application of kava.
Abstract: Piper methysticum G. Forst, popularmente conhecida como kava, é uma planta medicinal tradicional muito utilizada no tratamento de ansiedade e insônia. O objetivo deste estudo foi investigar novas aplicações terapêuticas desta planta. A resposta nociceptiva induzida pelo calor (placa quente) foi utilizada como modelo de dor. A suscetibilidade de diferentes cepas aos extratos secos etanólicos de kava foi avaliada pelo método de microdiluição em caldo. A toxicidade oral aguda foi realizada de acordo com as diretrizes da Organização para Cooperação e Desenvolvimento Econômico (OCDE). A administração de extratos secos de kava e kavain inibiu a resposta nociceptiva no modelo de placa quente e não afetou o tempo que os ratos passaram no aparelho rota-rod. As amostras não apresentaram atividade antibacteriana significativa, porém foi verificada leve atividade antifúngica. Os extratos podem ser considerados de baixa toxicidade aguda oral. Os extratos de kava exibiram atividade antinociceptiva promissora em modelo de dor nociceptiva, que deve ser mais explorada como uma nova aplicação terapêutica da kava.
Subject: Kava
Analgésicos
Anti-infecciosos
Testes de toxicidade aguda
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: FAR - DEPARTAMENTO DE PRODUTOS FARMACÊUTICOS
Rights: Acesso Restrito
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.1080/14786419.2021.1973459
URI: http://hdl.handle.net/1843/60384
Issue Date: 2022
metadata.dc.url.externa: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14786419.2021.1973459
metadata.dc.relation.ispartof: Natural product research
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