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dc.creatorPatrícia Pinheiro de Freitaspt_BR
dc.creatorAda Ávila Assunçãopt_BR
dc.creatorIara Barreto Bassipt_BR
dc.creatorAline Cristine Souza Lopespt_BR
dc.date.accessioned2024-01-12T23:12:02Z-
dc.date.available2024-01-12T23:12:02Z-
dc.date.issued2016-07-
dc.citation.volume29pt_BR
dc.citation.issue4pt_BR
dc.citation.spage519pt_BR
dc.citation.epage527pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1590/1678-98652016000400007pt_BR
dc.identifier.issn1678-9865pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/62760-
dc.description.abstractObjective: To determine whether sociodemographic characteristics, food habits, health status, and working conditions are related to excess weight in municipal civil servants. Methods: This online epidemiological survey collected data about the sociodemographic characteristics, health, food habits, nutrition, and workplace of civil servants from the municipality of Belo Horizonte, Minas Gerais, from September to December 2009. Poisson regression adjusted for gender, age, and job duration was performed using a significance level of 5% (p<0.05). Results: A total of 44.4% of the participants (n=4,893) had excess weight, which prevailed in women (p<0.001) and individuals with higher median age (p<0.001), who had children (p<0.001), who were married or had a partner (p=0.002), and who had lower education level (p<0.001) and occupational status, determined by the International Socioeconomic Index (p<0.001). Poisson regression found associations between overweight and self-reported diabetes mellitus (PR=1.15; 95%CI=1.03-1.27), hypercholesterolemia (PR=1.24; 95%CI=1.15-1.32), hypertension (PR=1.47; 95%CI=1.37-1.58), health self-assessment (PR=1.20; 95%CI=1.12-1.29), habitual cooking (PR=1.11; 95%CI=1.04-1.20), eating meat with visible fat (PR=1.16; 95%CI=1.08-1.24), and hardly taking work breaks (PR=1.10; CI95%: 1.03-1.18). Conclusion: The relationship between workplace and excess weight, evidenced by its association with infrequent work breaks, shows the need of specific preventive measures that take into account workplace characteristics.pt_BR
dc.description.resumoObjetivo: Identificar se características sociodemográficas, hábitos alimentares, situação de saúde e condições de trabalho estão relacionadas ao excesso de peso em servidores e empregados públicos municipais. Métodos: Inquérito epidemiológico eletrônico (online) com servidores do município de Belo Horizonte, Minas Gerais, de setembro a dezembro de 2009. Investigaram-se informações sociodemográficas, de saúde, hábitos relacionados à alimentação e nutrição e informações sobre condições e ambiente de trabalho. Foi realizada análise de Regressão de Poisson (p<0,05), ajustada por sexo, idade e tempo do funcionário na função. Resultados Um total de 44,4% dos participantes (n=4.893) apresentou sobrepeso, que prevaleceu em mulheres (p<0,001) e pessoas com maior mediana de idade (p<0,001), com filhos (p<0,001), casadas ou em união estável (p=0,002), e com menor nível educacional (p<0,001) e status ocupacional (p<0,001), determinados pelo International Socio-Economic Index. A regressão de Poisson encontrou associação entre sobrepeso e auto-relato de diabetes mellitus (RP=1,15; IC95%=1,03-1,27), hipercolesterolemia (RP=1,24; IC95%=1,15-1,32), hipertensão arterial (RP=1,47; IC95%=1,37-1,58), autoavaliação de saúde (RP=1,20; IC95%=1,12-1,29), cozinhar habitualmente (RP=1,11; IC95%CI=1,04-1,20), consumir carne com gordura aparente (RP=1,16; IC95%=1,08-1,24), e frequentemente não pausar durante o trabalho (RP=1,10; IC95%=1,03-1,18). Conclusão: A relação entre ambiente de trabalho e excesso de peso, evidenciada pela associação com a privação de pausa no trabalho, denota a necessidade de medidas preventivas específicas que considerem as características do mambiente de trabalho.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM APLICADApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.departmentMED - DEPARTAMENTO DE MEDICINA PREVENTIVA SOCIALpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista de Nutrição-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAmbiente de trabalhopt_BR
dc.subjectCondições de trabalhopt_BR
dc.subjectObesidadept_BR
dc.subjectSaúde do trabalhadorpt_BR
dc.subjectSobrepesopt_BR
dc.subject.otherCondições de trabalhopt_BR
dc.subject.otherObesidadept_BR
dc.subject.otherSaúde ocupacionalpt_BR
dc.subject.otherSobrepesopt_BR
dc.titleExcesso de peso e ambiente de trabalho no setor público municipalpt_BR
dc.title.alternativeOverweight and workplace in munucipal public sectorpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.scielo.br/j/rn/a/dpSNf38RwHZb9QYnrt5CtTn/?lang=pt&format=html#pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9782-2606pt_BR
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