Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/65731
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dc.creatorEmanuella Gomes Maiapt_BR
dc.creatorFernanda Mendes Dias Gomespt_BR
dc.creatorMarana Hauck Alvespt_BR
dc.creatorYara Rubia Huthpt_BR
dc.creatorRafael Moreira Claropt_BR
dc.date.accessioned2024-03-12T14:47:37Z-
dc.date.available2024-03-12T14:47:37Z-
dc.date.issued2016-
dc.citation.volume32pt_BR
dc.citation.issue9pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1590/0102-311X00104515pt_BR
dc.identifier.issn1678-4464pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/65731-
dc.description.abstractThe objectives were to analyze trends in TV watching in Brazil and to identify the association between this habit and food consumption in the Brazilian adult population from 2006 to 2014. Data were obtained from the Surveillance System for Risk and Protective Factors for Chronic Illnesses Using a Telephone Survey (VIGITEL) for the years 2006 to 2014. The daily habit of watching TV and consumption of fruits, vegetables, beans, meat, milk, sodas, and/or sweetened beverages were analyzed over the period, and their association was investigated using regression models. The proportion of adults that reported watching more than three hours of TV per day did not vary significantly over the years, but these individuals showed declining consumption of healthy foods and increasing consumption of unhealthy foods. This situation was observed in both sexes and in all age and schooling brackets. The habit of watching TV is associated with unhealthy eating.pt_BR
dc.description.resumoO objetivo foi analisar a evolução da frequência do hábito de assistir à TV no Brasil e identificar a associação entre este hábito e o consumo alimentar na população adulta do Brasil entre os anos de 2006 e 2014. Dados do sistema de Vigilância de Fatores de Risco e Proteção para Doenças Crônicas por Inquérito Telefônico (VIGITEL) entre os anos de 2006 e 2014 foram utilizados. O hábito diário de assistir à TV e o consumo alimentar de frutas, hortaliças, feijão, carnes, leite, refrigerantes e/ou bebidas adoçadas foram analisados ao longo dos anos, sendo sua associação investigada por meio de modelos de regressão. A frequência de adultos referindo assistir à televisão por ao menos 3 horas por dia não variou significativamente ao longo dos anos, porém, nestes indivíduos, foi possível verificar um menor consumo de alimentos saudáveis, e maior, daqueles não saudáveis. Essa situação foi verificada em ambos os sexos e em todas as faixas de idade e escolaridade pesquisadas. O hábito de assistir à TV está associado ao consumo alimentar não saudável.pt_BR
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofCadernos de saúde públicapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectEstilo de vida sedentáriopt_BR
dc.subjectSobrepesopt_BR
dc.subjectObesidadept_BR
dc.subjectConsumo de alimentospt_BR
dc.subject.otherComportamento sedentáriopt_BR
dc.subject.otherSobrepesopt_BR
dc.subject.otherObesidadept_BR
dc.subject.otherIngestão de alimentospt_BR
dc.titleHábito de assistir à televisão e sua relação com a alimentação: resultados do período de 2006 a 2014 em capitais brasileiraspt_BR
dc.title.alternativeWatching TV and eating habits: the results from 2006 to 2014 in Brazilian state capitalspt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.scielo.br/j/csp/a/GCfp6pf4s5wWLdNqRyndBsQ/abstract/?lang=pt#pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-6655-0230pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9690-575Xpt_BR
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