Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/65843
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorEmanuella Gomes Maiapt_BR
dc.creatorLuiza Eunice sá da Silvapt_BR
dc.creatorMaria Aline Siqueira Santospt_BR
dc.creatorLaura Augusta Barufaldipt_BR
dc.creatorSimoni Urbano da Silvapt_BR
dc.creatorRafael Moreira Claropt_BR
dc.date.accessioned2024-03-14T14:32:07Z-
dc.date.available2024-03-14T14:32:07Z-
dc.date.issued2018-
dc.citation.volume21pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1590/1980-549720180009.supl.1pt_BR
dc.identifier.issn1980-5497pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/65843-
dc.description.abstractIntroduction: Inadequate dietary patterns in childhood and adolescence are a major risk factor for the early onset of obesity and other chronic diseases. Objectives: To identify and to analyze dietary patterns among Brazilian adolescents. Methods: Data from the Brazilian National School Health Survey (PeNSE) of 2015 were used (n = 10,926 adolescents). The identification and analyses of dietary patterns were calculated using principal component analysis and linear regression, respectively. Results: Two dietary patterns were identified. The first one was characterized by the presence of markers of unhealthy eating, and the second one by markers of healthy eating. The adherence to the unhealthy pattern was positively associated with female adolescents, which mothers had completed, at least, the elementary school, residents in developed regions and urban areas, as well as those students who usually chose to skip breakfast, to not have meals with their parents/guardians, and who usually had meals while watching TV/studying, and at fast food restaurants. Discussion: Analyses of the consumption of isolated food groups, which do not consider the diet in all its complexity, have been insufficient in explaining the main outcomes of the public health nutrition area. Conclusion: Our findings contributed to the identification of the most vulnerable population groups to unhealthy dietary patterns and to the understanding of the coexistence of different food habit determinants among adolescents.pt_BR
dc.description.resumoIntrodução: Padrões inadequados de alimentação na infância e na adolescência são um dos principais fatores de risco para o aparecimento precoce da obesidade e de outras doenças crônicas. Objetivos: Identificar e analisar os padrões alimentares entre os adolescentes brasileiros. Métodos: Foram utilizados dados da Pesquisa Nacional de Saúde do Escolar de 2015 (n = 10.926 adolescentes). A identificação e a análise dos padrões alimentares foram realizadas por meio da análise de componentes principais e pela regressão linear, respectivamente. Resultados: Dois padrões foram identificados: o primeiro, caracterizado por marcadores de uma alimentação não saudável; e o segundo, por marcadores de uma alimentação saudável. A adesão ao padrão não saudável esteve positivamente associada aos adolescentes do sexo feminino, que possuem mães com, ao menos, ensino fundamental completo, que residem em regiões mais desenvolvidas e em área urbana, bem como entre aqueles que possuem o hábito de não tomar café da manhã, não realizar as refeições com os pais/responsáveis, se alimentar enquanto estuda ou assiste TV e frequentar restaurantes fast-food. Discussão: Análises do consumo de grupos alimentares isolados, que não consideram a dieta em toda a sua complexidade, têm se mostrado insuficientes na explicação dos principais desfechos da área de nutrição em saúde pública. Conclusão: Os achados contribuíram para a identificação de grupos populacionais mais vulneráveis ao padrão alimentar não saudável e para a compreensão da coexistência de diferentes determinantes ao hábito alimentar entre os adolescentes.pt_BR
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista brasileira de epidemiologiapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectConsumo de alimentospt_BR
dc.subjectAnálise multivariadapt_BR
dc.subjectComportamento alimentarpt_BR
dc.subjectAdolescentept_BR
dc.subjectSaúde públicapt_BR
dc.subject.otherIngestão de alimentospt_BR
dc.subject.otherAnálise multivariadapt_BR
dc.subject.otherComportamento alimentarpt_BR
dc.subject.otherAdolescentept_BR
dc.subject.otherSaúde públicapt_BR
dc.titlePadrões alimentares, características sociodemográficas e comportamentais entre adolescentes brasileirospt_BR
dc.title.alternativeDietary patterns, sociodemographic and behavioral characteristics among Brazilian adolescentspt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.scielo.br/j/rbepid/a/4KBB8ychqz9xbBnmXVdtCBy/#pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-6655-0230pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-1320-4937pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-3445-3150pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9690-575Xpt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.