Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/66788
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorMelissa Luciana de Araujopt_BR
dc.creatorGláucia Bernardes Silvapt_BR
dc.creatorLuana Lara Rochapt_BR
dc.creatorTaiane Gonçalves Novaespt_BR
dc.creatorCláudia Aparecida Marliere de Limapt_BR
dc.creatorLarissa Loures Mendespt_BR
dc.creatorMilene Cristine Pessoapt_BR
dc.date.accessioned2024-04-02T20:33:44Z-
dc.date.available2024-04-02T20:33:44Z-
dc.date.issued2022-02-
dc.citation.volume27pt_BR
dc.citation.issue2pt_BR
dc.citation.spage641pt_BR
dc.citation.epage651pt_BR
dc.identifier.doi10.1590/1413-81232022272.38562020pt_BR
dc.identifier.issn1678-4561pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/66788-
dc.description.abstractKnowing the food environment to which the households benefiting from the Bolsa Familia Program (PBF) are exposed is necessary to identify exposure to environments that favor worse food choices. This work aimed to characterize the community food environment of the urban area of the municipality of Ouro Preto (MG), Brazil, and the surroundings of the homes of households that are beneficiaries of the PBF. This ecological study was conducted with data from the Single Registry and the State Treasury Department Systems, both from 2014, and from the 2010 Census. Spatial analyses were conducted to evaluate the clusters of beneficiary households and establishments. The peripheral and with lower per capita income census tracts (CTs) had little or no establishment for food sales, and greater agglomeration of PBF beneficiary households closer to unhealthy establishments (median: 65.73 meters). There was a higher concentration of - mainly unhealthy - food sales establishments in the central CTs and higher per capita income (59.2%). Given the above, it becomes important to dialogue with other nutrition-related public policies to reduce inequalities and improve physical access to healthy food sales establishments.pt_BR
dc.description.resumoConhecer o ambiente alimentar a que as famílias beneficiárias do Programa Bolsa Família (PBF) estão expostas é necessário para identificar a exposição a ambientes que favoreçam piores escolhas alimentares. O objetivo deste trabalho foi caracterizar o ambiente alimentar comunitário da zona urbana do município de Ouro Preto e do entorno das residências das famílias beneficiárias do PBF. Trata-se de um estudo ecológico, conduzido com dados do Sistema de Cadastro Único e da Secretaria Estadual da Fazenda, ambos de 2014, e do Censo 2010. Foram realizadas análises espaciais para avaliar as aglomerações de famílias beneficiárias e de estabelecimentos. Os setores censitários (SC) periféricos e com menor renda per capita apresentaram pouco ou nenhum local de venda de alimentos, bem como maior aglomeração de famílias beneficiárias do PBF, que estão mais próximas a estabelecimentos considerados não saudáveis (mediana: 65,73 metros). Verificou-se maior concentração de locais de venda de alimentos, sobretudo não saudáveis, nos SC de localização central e de maior renda per capita (59,2%). Nesse caso, torna-se relevante o diálogo com outras políticas públicas interrelacionadas com a nutrição, visando reduzir as iniquidades e contribuir para melhorar o acesso físico a estabelecimentos de venda de alimentos saudáveis.pt_BR
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofCiência & Saúde Coletivapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subject.otherSegurança Alimentarpt_BR
dc.subject.otherProgramas Governamentaispt_BR
dc.subject.otherSaúde Públicapt_BR
dc.subject.otherAlimentação no Contexto Urbanopt_BR
dc.titleCaracterísticas do ambiente alimentar comunitário e do entorno das residências das famílias beneficiárias do Programa Bolsa Famíliapt_BR
dc.title.alternativeCharacteristics of the community food environment and home surroundings of households beneficiaries of the “Bolsa Família” (family aid) programpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.scielo.br/j/csc/a/GT7XzjQN6sL9jZxP6WcSH8b/abstract/?lang=pt#pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.