Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/FARB-BC6HSZ
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Karina Braga Gomes Borgespt_BR
dc.contributor.referee1Michelle Teodoro Alvespt_BR
dc.creatorVanessa Cristina Lima Ferreirapt_BR
dc.date.accessioned2019-08-13T12:41:46Z-
dc.date.available2019-08-13T12:41:46Z-
dc.date.issued2014-02-26pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/FARB-BC6HSZ-
dc.description.abstractThe obesity is defined as the accumulation of body fat and is derived from a chronic imbalance between energy expenditure and energy acquired. This imbalance may be implicated in several factors related to lifestyle (diet and exercise), neuroendocrine changes, along with a hereditary component. Currently, adipose tissue is a major focus of research in obesity, due to a better understanding of the biological function of this tissue since the last decade. It is already clear that adipose tissue secretes multiple bioactive peptides called adipokines. Thus, the objective of this review was to investigate the relationship between obesity and adipokines. The results showed that the obesity is associated to chronic inflammation. Increased concentrations of these adipokines promote great impact on various body functions that are highly correlated with diabetes, osteoporosis, hypertension and cancer. The increasing prevalence of obesity in most countries in recent years seems to indicate that there is a genetic predisposition or susceptibility to obesity, which is related to environmental factors regarding lifestyles. Thus, the knowledgement of the biochemistry mechanism in obesity will allow to find effective regulation for the balance between adipogenesis and adipocyte death mechanisms, and therefore the obesitypt_BR
dc.description.resumoA obesidade é definida como o acúmulo de gordura corporal e é derivada de um desequilíbrio crônico entre a energia gasta e a energia adquirida. Neste desequilíbrio podem estar implicados diversos fatores relacionados com o estilo de vida (dieta e exercício físico), alterações neuroendócrinas, juntamente com um componente hereditário. Atualmente, o tecido adiposo é um dos principais focos das pesquisas em obesidade, devido ao maior entendimento da função biológica desse tecido desde a última década. Já está claro que o tecido adiposo secreta múltiplos peptídeos bioativos. Dessa forma, o objetivo deste trabalho de revisão foi investigar a relação entre obesidade e adipocinas. Os resultados demonstram que a obesidade está associada a uma inflamação crônica. O aumento da concentração dessas adipocinas promove grande impacto em diversas funções corporais que estão fortemente correlacionadas com doenças crônicas como diabetes, osteoporose, hipertensão e câncer. O aumento da prevalência da obesidade em quase todos os países durante os últimos anos parece indicar que existe uma predisposição ou susceptibilidade genética para a obesidade, sobre a qual atuam os fatores ambientais relacionados com o estilo de vida. Dessa forma, conhecendo os mecanismos bioquímicos da obesidade será possível no futuro encontrar mecanismos eficazes para regular o balanço entre adipogênese e morte de adipócitos e, portanto, a obesidade.pt_BR
dc.languagePortuguêspt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectadipocinaspt_BR
dc.subjectinflamaçãopt_BR
dc.subjectbioquímicapt_BR
dc.subjectobesidadept_BR
dc.subject.otherBioquímicapt_BR
dc.subject.otherTecido adiposopt_BR
dc.subject.otherObesidadept_BR
dc.subject.otherInflamaçãopt_BR
dc.titleAdipocinas: aspectos bioquímicos na obesidadept_BR
dc.typeMonografias de Especializaçãopt_BR
Appears in Collections:Especialização em Análises Clínicas e Toxicológicas

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
monografia_vanessa_cristina_lima_ferreira.pdf636.2 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.