Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/31893
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Sandra Gesteira Coelhopt_BR
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/0043057219064007pt_BR
dc.contributor.advisor-co1Ângela Maria Quintão Lanapt_BR
dc.contributor.referee1Ronaldo Braga Reispt_BR
dc.contributor.referee2José Renaldi Feitosa Britopt_BR
dc.creatorAntônio Mourthe Netopt_BR
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/6580753089274918pt_BR
dc.date.accessioned2020-01-15T16:58:27Z-
dc.date.available2020-01-15T16:58:27Z-
dc.date.issued2008-02-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/31893-
dc.description.abstractWith the intent to create a production profile and observe the changes that took place in the nutritional quality of the milk produced in Minas Gerais and Goiânia after the institution of Instrução Normativa 51 and milk quality payment, this study was conducted. The data, a total of 303.070 data collected from 32 dairy cooperatives and about 7.365 dairy producers, in the period between January 2003 and December 2006, was analyzed for the content of milk fat and protein. The analysis indicated an average of 3,22% for protein and 3,70% for fat during this period. These values varied 0,2 percentage points on average throughout the months of the year, this variation being associated with changes in diet. It wasn’t observed any expressive modifications in these values after the beginning of milk quality payment in July 2005, with only 15,97% of producers reaching maximum paymente for protein and 0,89% for fat content.pt_BR
dc.description.resumoCom o objetivo de traçar o perfil de produção e observar possíveis mudanças na qualidade nutricional do leite captado por uma indústria em Minas Gerais e Goiânia com a instituição da Instrução Normativa 51 e o início do pagamento por qualidade, foi realizado este estudo. Foram analisados 303.070 dados, referentes ao percentual de proteína e gordura no leite de cerca de 7.365 produtores de 32 cooperativas, no período de janeiro de 2003 a dezembro de 2006. As análises indicaram a composição média de 3,22% de proteína e 3,70% e gordura durante este período. Os valores de proteína e gordura variaram cerca de 0,2 pontos percentuais durante os meses do ano, sendo esta variação associada a mudanças na dieta. Não foram observadas modificações expressivas nestes valores após o início do pagamento por qualidade em julho de 2005, apenas 15,97% dos produtores alcançaram a bonificação máxima para proteína e 0,89% para gordura.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentVET - DEPARTAMENTO DE ZOOTECNIApt_BR
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Zootecniapt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectLeite proteínapt_BR
dc.subjectLeite análisept_BR
dc.subjectLeite qualidadept_BR
dc.subject.otherDieta Animalpt_BR
dc.titleProteína e gordura do leite captado em Minas Gerais e Goiânia entre 2003 e 2006pt_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
Appears in Collections:Dissertações de Mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Antônio Mourthe Neto.pdf419.4 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.