Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/36413
Type: Dissertação
Title: Lógica fuzzy para a automação da classificação de amostras de leite
Authors: Jousiane Alves Martins
First Advisor: Alcinei Mistico Azevedo
Abstract: A demanda de consumo de produtos lácteos tem crescido entre a população brasileira, o que torna o monitoramento da qualidade do leite feito pelos laticínios importante tanto para a indústria como para o consumidor e o produtor. Porém este monitoramento não é tarefa fácil devido ao grande número de produtores que fornecem leite para latícinios. Logo, objetivou-se avaliar a utilização da lógica fuzzy na tomada de decisão para a classificação do leite. Na etapa de fuzzyficação foram consideradas como variáveis linguísticas de entrada as características físico químicas do leite. Foram considerados os teores de Gordura, Proteína, Lactose, Sólidos não gordurosos (ESD), Sólidos totais (EST), Acidez titulável, Densidade relativa a 15°C, Índice crioscópico e Teste de Alizarol, e criou-se uma variável linguística para a saída. Os sistemas fuzzy foram desenvolvidos utilizando o software R, sendo utilizada a metodologia de Mandani Min na etapa de fuzzificação e o método do centroide na Defuzzificação, para qual foram adotadas as classificações de (Adulterado, Inadequado e Adequado) para cada amostra de leite. Computacionalmente, foram feitas simulações de amostras de leite com padrões adulterado, inadequado e adequado conforme a legislação em vigor. Todas estas amostras simuladas de leite foram classificadas corretamente pela lógica fuzzy, totalizando 100% de acerto. Logo, a lógica fuzzy é uma ferramenta eficiente para a classificação do leite, podendo ser usada vantajosamente por profissionais da área a fim de reduzir mão de obra, recursos humanos e financeiros. Além disso, destaca-se que a relação entre a pertinência ao grupo “adequado” e a qualidade do leite permite confirmar a eficiência do sistema fuzzy, o que viabiliza e beneficia o setor leiteiro.
Abstract: The demand for consumption of milk products has grown among the Brazilian population, which makes the monitoring of the quality of milk dairy products made by important both for industry and for the consumer and the producer. This study aimed to verify the efficiency of automation of the classification as regards the quality of the milk by means of Fuzzy logic. In the stage of fuzzyfication were considered as linguistic variables of the physicochemical characteristics of milk. We evaluated the levels of fat, protein, lactose, solids not fat (ESD), total solids (EST), titratable acidity, relative density at 15°C, crioscópico Index and alizarol Test, and created a linguistic variable for the output. The fuzzy systems have been developed using the R software, being used the methodology of Mandani Min in step of fuzzyfication and the centroid method in defuzzification, for which they were adopted the classifications (adulterated, inadequate and adequate) for each of the milk sample. In the simulation process used for the milk samples inappropriate verifies that the analyzes of fat, protein, lactose, solids not fat, total solids, density and acidity were within the pattern established by current legislation. While all samples (n = 25/100%) presented alteration on Alizarol test. All 25 samples for the analysis of adulterated milk were classified as adulterated by the fuzzy logic. This demonstrates that this methodology allowed the automation of this classification with efficiency. As the system modeled the appropriate milk samples from all showed appropriate values of protein, lactose, fat, solids not fat, total solids and density. All these samples were classified as adequate by the fuzzy logic. fuzzy logic is a powerful tool for the classification of the milk, and can be used advantageously by professionals of the area in order to reduce labor, human and financial resources. Furthermore, it should be emphasized that the relationship between the relevance and quality of the milk allows you to confirm the efficiency of the fuzzy system, which enables and enjoys the dairy sector.
language: por
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.program: Programa de Pós-Graduação em Produção Animal
Rights: Acesso Aberto
URI: http://hdl.handle.net/1843/36413
Issue Date: 27-Feb-2020
Appears in Collections:Dissertações de Mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Lógica Fuzzy para a automação da classificação de amostras de leite.pdf1.45 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.