Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/36737
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Eugênio Paceli Hatem Dinizpt_BR
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/4589611926544228pt_BR
dc.contributor.referee1Francisco de Paula Antunes Limapt_BR
dc.contributor.referee2Raquel Guimarães Soarespt_BR
dc.creatorVivian Franchi Tofanellipt_BR
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/4903164840052509pt_BR
dc.date.accessioned2021-07-15T17:08:06Z-
dc.date.available2021-07-15T17:08:06Z-
dc.date.issued2020-02-11-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/36737-
dc.description.abstractFrom the meeting of small farmers' families and groups of agroecology activists, the construction of a service system for supplying agroecological products emerges as an alternative to the hegemonic marketing model, guided by a direct and cooperative relationship between producers and consumers. It is a way of reorganizing food circuits and escaping hegemonic value chains dominated by industrial logic. This dynamics of restructuring production and consumption, is based on a new service logic that will be the object of analysis of the work proposed here. While it allows producers access to a more stable financial contribution and; the sharing of risks and support and, at the same time, enables urban consumers to have access to agro-ecological food. After going through an increase in the number of participants, the group of producers and consumers under study became destabilized and faced a series of difficulties. Thus, the objective of this work is, through the use of action research methodologies, Grounded Theory and Ergonomic Analysis of Work, to assist in the restructuring of the system built so far with short, medium and long term recommendations to promote effectiveness, quality and pertinence of the service. By making a historical reconstruction of the experience and analysis of the activities of the social actors involved in it, it was possible to systematize and organize the diagnosis of the problems surrounding distribution logistics; productive capacity and; organizational structure. Such categorization allowed a deep analytical conduction that revealed important connections between the observed phenomena and their effects, mainly of cooperation as a key category for structuring the system.pt_BR
dc.description.resumoDo encontro de pequenas famílias de agricultores e grupos de ativistas da agroecologia, surge como alternativa ao modelo hegemônico de comercialização a construção de um sistema de serviço de fornecimento de cestas de produtos agroecológicos, pautadas por uma relação direta e de cooperação entre produtores e consumidores. Trata-se de um modo de reorganizar os circuitos alimentares e escapar de cadeias de valor hegemônicas dominadas pela lógica industrial. Essa dinâmica de reestruturação da produção e do consumo, baseia-se em uma nova lógica de serviço que será objeto de análise do trabalho aqui proposto. Na medida que permite o acesso dos produtores a um aporte financeiro mais estável e; o compartilhamento de riscos e apoio e, aomesmo tempo, viabiliza o acesso dos consumidores urbanos a alimentos agroecológicos. Após passar por uma ampliação do número de participantes, o grupo de produtores e consumidores em estudo se desestabilizou e se deparou com uma série de dificuldades. Assim, o objetivo deste trabalho é, por meio do uso das metodologias da pesquisa-ação, Grounded Theory e Análise Ergonômica do Trabalho, auxiliar na reestruturação do sistema construído até então com recomendações de curto, médio e longo prazo para promover a efetividade, qualidade e pertinência do serviço. Ao fazer uma reconstrução histórica da experiência e análise das atividades dos atores sociais nela envolvidos, foi possível sistematizar e organizar o diagnóstico dos problemas em torno da logística de distribuição; da capacidade produtiva e; da estrutura organizativa. Tal categorização permitiu uma condução analítica aprofundada que revelou conexões importantes entre os fenômenos observados e seus efeitos, principalmente da cooperação como categoria-chave para estruturação do sistema.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENG - DEPARTAMENTO DE ENGENHARIA PRODUÇÃOpt_BR
dc.publisher.programCurso de Especialização em Ergonomiapt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAgroecologiapt_BR
dc.subjectCircuitos alimentares alternativospt_BR
dc.subjectLogística de comercializaçãopt_BR
dc.subjectComunidade que sustenta a agriculturapt_BR
dc.subjectCooperaçãopt_BR
dc.subject.otherErgonomiapt_BR
dc.subject.otherEcologia agrícolapt_BR
dc.subject.otherCooperaçãopt_BR
dc.subject.otherAgricultura alternativapt_BR
dc.titleCircuitos alimentares alternativos: estruturação de um sistema de venda direta de cestas de alimentos agroecológicospt_BR
dc.title.alternativeAlternative food circuits: structuring of an agroecological food sales systempt_BR
dc.typeMonografia (especialização)pt_BR
Appears in Collections:Especialização em Ergonomia

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TOFANELLI, Vivian_Monografia 2020.pdf1.96 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.