Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/39302
Type: Artigo de Periódico
Title: Comprazimento
Authors: Verlaine Freitas
Abstract: Apresentação dos elementos definidores do conceito de comprazimento, tomado como teoricamente intercambiável com o de prazer. Partindo das noções de fim e conformidade a fim, o prazer/comprazimento será definido pela consciência de o estado da mente se manter. Em seguida pontamos diversas características, materiais e transcendentais desses conceitos, mostrando as relações antropológica- e esteticamente relevantes deles com seu oposto, o desprazer. Por fim, indicamos seu vínculo com a dimensão cognitiva, importante no contexto da estética kantiana.
Abstract: Presentation of the defining elements of the concept of liking, taken as theoretically interchangeable with that of pleasure. Starting from the notions of purpose and purposiveness, pleasure/linking will be defined by the awareness of the state of mind to persist. Next we point out some material and transcendental characteristics of these concepts, showing the anthropologically and aesthetically relevant relations of them with their opposite, displeasure. Finally, we indicate theirs link with the cognitive dimension, important in the context of Kantian aesthetics.
Subject: Kant, Immanuel, 1724-1804
Prazer
Objeto (Filosofia)
Arte Filosofia
language: por
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: FAF - DEPARTAMENTO DE FILOSOFIA
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.36311/2318-0501.2018.v6n2.14.p67
URI: http://hdl.handle.net/1843/39302
Issue Date: 2018
metadata.dc.url.externa: https://revistas.marilia.unesp.br/index.php/ek/article/view/8686
metadata.dc.relation.ispartof: Estudos Kantianos
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