Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/39492
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorCaroline Roberta Freitas Pirespt_BR
dc.creatorJuliana Pinto de Limapt_BR
dc.creatorMarcos Souza Gomespt_BR
dc.creatorCamila Argenta Fantept_BR
dc.creatorLuiz Carlos de Oliveira Limapt_BR
dc.date.accessioned2022-02-19T00:21:49Z-
dc.date.available2022-02-19T00:21:49Z-
dc.date.issued2016-
dc.citation.volume18pt_BR
dc.citation.issue1pt_BR
dc.citation.spage21pt_BR
dc.citation.epage30pt_BR
dc.identifier.issn15178595pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/39492-
dc.description.abstractThe objective of this work to trace and compare the content of bioactive amines and chromatic characteristics of the alcoholic fermented of blackberry with traditional wines produced in southern Minas Gerais. The rosé wine was produced from grapes cultivar Niagara, red wine grapes cv. Bordô and for the preparation of alcoholic fermented blackberry cultivar Brazos. The characteristics evaluated were the parameters L *, a *, b *, color intensity, color index, hue, anthocyanins, tannins proantociânicos, polymerized pigments and bioactive amines levels. Obtained wine cultivar Bordô had higher color intensity, do not differ in regard to the dry and soft attributes. The anthocyanin content was significantly higher in dry red wine. Three amines were present in all samples: putrescine, cadaverine and tyramine. The total content of amines ranged from 0.13 to 7.81 μg.mL. Putrescine was the predominant amine. The principal component analysis distinguished the samples for the levels of biogenic amines histamine, tyramine and putrescine.pt_BR
dc.description.resumoObjetivou-se neste trabalho traçar e comparar o teor de aminas bioativas e as características cromáticas do fermentado alcoólico de amora com os tradicionais vinhos produzidos no Sul de Minas Gerais. O vinho rosé foi produzido a partir de uvas da cultivar Niágara, vinho tinto uvas da cv. Bordô e para a elaboração do fermentado alcoólico de amora a cultivar Brazos. As características avaliadas foram os parâmetros L*, a*, b*, intensidade de cor, índice de cor, tonalidade, antocianinas totais, taninos proantociânicos, pigmentos polimerizados e teor de aminas bioativas. Vinhos obtidos da cultivar Bordô apresentaram maior intensidade de cor, não se diferindo quanto aos atributos seco e suave. O teor de antocianinas foi significativamente superior no vinho tinto seco. Três aminas estiveram presentes em todas as amostras: putrescina, cadaverina e tiramina. Os teores totais de aminas variaram de 0,13 a 7,81 µg.mL. Putrescina foi a amina predominante. A análise de componentes principais distinguiu as amostras quanto aos teores das aminas biogênicas histamina, tiramina e putrescina.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentFAR - DEPARTAMENTO DE ALIMENTOSpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista Brasileira de Produtos Agroindustriaispt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectRubus sppt_BR
dc.subjectFermentaçãopt_BR
dc.subjectAminas biogênicaspt_BR
dc.subjectColoraçãopt_BR
dc.subject.otherVinhospt_BR
dc.titleAvaliação cromática e perfil de aminas bioativas do fermentado alcoolico de amora-pretapt_BR
dc.title.alternativeColour assessment and profile of amines bioactive alcoholic fermented of blackberrypt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttp://www.deag.ufcg.edu.br/rbpa/rev181/rev1813.pdfpt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
AVALIAÇÃO CROMÁTICA E PERFIL DE AMINAS BIOATIVAS DO FERMENTADO.pdf684.3 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.