Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/40344
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorAdair da Silva Santos Filhopt_BR
dc.creatorNeide Judith Faria de Oliveirapt_BR
dc.creatorChristiano Vieira Pirespt_BR
dc.creatorMaximiliano Soares Pintopt_BR
dc.creatorAugusto Andrade Pereirapt_BR
dc.creatorWeslley José Cardosopt_BR
dc.date.accessioned2022-03-23T11:59:27Z-
dc.date.available2022-03-23T11:59:27Z-
dc.date.issued2016-
dc.citation.volume71pt_BR
dc.citation.issue4pt_BR
dc.citation.spage219pt_BR
dc.citation.epage227pt_BR
dc.identifier.doi10.14295/2238-6416.v71i4.511pt_BR
dc.identifier.issn22386416pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/40344-
dc.description.abstractCheese type cabacinha from Vale do Jequitinhonha is obtained by curd heating in a similar process made to Mozzarella, but the raw milk is unpasteurized and the final product is stored unpackaged and at room temperature. This milk derivative may contribute to the increase the income of the local population, especially the residents of the edges of roads, due to the flow of vehicles and possible buyers. The purpose of this work was to identify the physical and sanitary conditions of cheese type cabacinha market places present in three municipalities of the Vale do Jequitinhonha, MG, Brazil. Previously the investigation was detected the number of marketplaces that sell these cheese in the Medina, Cachoeira de Pajeú and Pedra Azul, municipalities of the state of Minas Gerais, Brazil, located on the surrounding area of the highways BR 251 and BR 116. Afterward was developed a physical and sanitary checklist and it were filled in loco. It was observed that most market places were not provided of masonry walls, piped water or toilet and sink. It is also common to the presence of possible contamination vectors in surroundings, such as dogs and insects. It is verified that most of these cheese is exposed in pairs held by string and unpackaged. This study demonstrated the precariousness of the physical structures and consequently the lack of adequate sanitary conditions in the cheese type cabacinha market places. Because it is an artisanal product from family farming, which generates income and employment in the field deserve more attention of competent state and municipal authorities.pt_BR
dc.description.resumoO queijo cabacinha, originário do Vale do Jequitinhonha, é obtido por aquecimento do coágulo, de forma semelhante à mussarela, porém a matéria prima não é pasteurizada e o produto final é armazenado sem embalagem e em temperatura ambiente. Esse derivado lácteo pode contribuir para a elevação da renda da população local, principalmente dos moradores das margens das rodovias, em função do fluxo de veículos e de possíveis compradores. Neste trabalho, objetivou-se conhecer as condições físicas e sanitárias dos locais de comércio do queijo artesanal cabacinha em três municípios do Vale do Jequitinhonha, MG, Brasil. Para tanto, inicialmente, foi realizado levantamento do número de locais de venda do derivado lácteo nos municípios de Medina, Cachoeira de Pajeú e Pedra Azul, localizados nas imediações das rodovias BR 251 e BR 116 no estado de Minas Gerais, Brasil. Posteriormente, foi elaborada planilha para averiguações da estrutura física e condições sanitárias dos locais, preenchida em nova visitação in loco. Pode-se observar que a maioria dos pontos comerciais não possuía as condições adequadas, como ausência de paredes de alvenaria, de água canalizada e de sanitários ou pias. Era comum também a presença de possíveis vetores de contaminação nas imediações dos locais de venda do produto lácteo, como cães e insetos. Verificou-se que a maior parte dos queijos era exposta pendurada aos pares em barbantes e sem embalagem. O estudo demonstra a precariedade da estrutura física e das condições higiênico-sanitárias nos locais de comércio do queijo cabacinha. Por tratar-se de produto artesanal proveniente da agricultura familiar, que gera renda e emprego no campo, merecia mais atenção dos órgãos competentes estaduais e municipais.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista do Instituto de Laticínios Cândido Tostespt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subject.otherAgricultura familiarpt_BR
dc.subject.otherQueijopt_BR
dc.subject.otherLaticínios - Bacteriologiapt_BR
dc.titleCaracterização física e condições sanitárias do comércio de queijo cabacinha em três municípios do Vale do Jequitinhonha, MG, Brasilpt_BR
dc.title.alternativePhysical characterization and sanitary conditions of cheese type cabacinha market places in three municipalities of the Jequitinhonha Valley, MG, Brazilpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/511pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.