Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/40498
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dc.creatorValter Carvalho Deandrade Júniorpt_BR
dc.creatorAhmed Youssef Abdelnabi Mohamed Elsayedpt_BR
dc.creatorAlcinei Mistico Azevedopt_BR
dc.creatorEdson Aparecidos Dos Santospt_BR
dc.creatorMarcos Aurélio Miranda Ferreirapt_BR
dc.date.accessioned2022-03-28T16:46:02Z-
dc.date.available2022-03-28T16:46:02Z-
dc.date.issued2018-
dc.citation.volume19pt_BR
dc.citation.issue1pt_BR
dc.citation.spage28pt_BR
dc.citation.epage35pt_BR
dc.identifier.doi10.5380/rsa.v19i1.50158pt_BR
dc.identifier.issn19832443pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/40498-
dc.description.abstractThere are no studies in the literature that evaluate important traits in sweet potatoes individually in branches, roots and the whole plant (roots + branches). This detailed information is important because it allows the selection of the best genotypes considering the plant (roots + branches), taking into account the different uses: food, feed, industry and ethanol production. Therefore, this study aimed to evaluate the production potential of fresh weight, dry matter, crude protein and starch in roots, branches and plant (branches + roots) of sweet potatoes, in order to identify superior genotypes. For this, we evaluated 40 sweet potato accessions of germplasm bank of UFVJM. The total production of sweet potatoes (roots + hamas) was high, which combined with its rusticity and multipurpose highlights its great potential and importance. There was great genetic variability among accessions. The Tomba Carro 1, UFVJM (01, 28 and 40) are the most recommended because of the higher yields of roots, branches and crude protein, being suitable for human and animal consumption. The Palma and UFVJM (01, 04, 05 07 and 53) accesses may have greater potential for ethanol production due to the high starch yield.pt_BR
dc.description.resumoNão há na literatura trabalhos que avaliem descritores importantes em batata-doce individualmente em ramas, raízes e em toda a planta (raízes + ramas). Esta informação detalhada é importante, pois permite a seleção dos melhores genótipos considerando a planta (raízes + ramas), tendo em vista as diferentes formas de utilização: consumo humano, animal, indústria e produção de etanol. Portanto, objetivou-se avaliar o potencial produtivo de matéria fresca, matéria seca, amido e proteína bruta em raízes, ramas e planta (ramas + raízes) de batata-doce, a fim de se identificar os genótipos superiores. Para isso, foram avaliados 40 acessos de batata-doce do banco de germoplasma da UFVJM. A produção total da batata-doce (raízes + ramas) foi alta, o que aliado a sua rusticidade e múltiplos fins realça seu grande potencial e importância. Houve grande variabilidade genética entre os acessos. Os acessos Tomba Carro 1, UFVJM (01, 28 e 40) são os mais recomendados devido as maiores produtividades de raízes, ramas e proteína bruta, sendo adequados à alimentação humana e animal. Os acessos Palmas e UFVJM (01, 04, 05, 07 e 53) podem ter maior potencial para a produção de etanol devido à maior produtividade de amido.pt_BR
dc.description.sponsorshipCNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológicopt_BR
dc.description.sponsorshipFAPEMIG - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Geraispt_BR
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofScientia Agrariapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subject.otherBatata docept_BR
dc.subject.otherBancos de genes de plantaspt_BR
dc.subject.otherMelhoramento genéticopt_BR
dc.subject.otherAnimais - Alimentospt_BR
dc.subject.otherNutriçãopt_BR
dc.titlePotencial quantitativo e qualitativo de genótipos batata-docept_BR
dc.title.alternativeQuantitative and qualitative potential of sweet potato genotypespt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://doi.org/10.5380/rsa.v19i1.50158pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-5196-0851pt_BR
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