Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/40665
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dc.creatorCésar Fernandes Aquinopt_BR
dc.creatorLuiz Carlos Chamhum Salomãopt_BR
dc.creatorAlcinei Mistico Azevedopt_BR
dc.date.accessioned2022-03-31T16:35:56Z-
dc.date.available2022-03-31T16:35:56Z-
dc.date.issued2016-
dc.citation.volume51pt_BR
dc.citation.issue7pt_BR
dc.citation.spage824pt_BR
dc.citation.epage833pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1590/S0100-204X2016000700005pt_BR
dc.identifier.issn16783921pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/40665-
dc.description.abstractThe objective of this work was to evaluate the effect of gibberellic acid doses on the extent of banana 'Maçã' postharvest life and the applicability of the use of artificial neural networks. A completely randomized design was carried out in a split-plot arrangement, with five doses of GA3 in the plots and evaluation times in the subplots, with four replicates, with a three-fruit bunch by sample unit. Fruit were harvested with totally green peel and were immersed for 10 min, at room temperature, in the following treatments: 0 (control), 25, 50, 75, and 100 mg L-1 GA3. The bunches were stored in a cold chamber (20±1°C, with 91% air relative humidity). Artificial neural networks are effective, providing estimates of the coefficient of determination higher than those obtained by multiple linear regression models. After 19 days of storage, the dose of 100 mg L-1 GA3 is more favorable to banana 'Maçã' postharvest conservation, in all the evaluated traits during storage.pt_BR
dc.description.resumoO objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de doses de ácido giberélico (GA3) sobre a extensão da vida pós-colheita em banana 'Maçã' e a aplicabilidade de uso de redes neurais artificiais. Utilizou-se o delineamento inteiramente casualizado, em arranjo de parcelas subdivididas, com cinco doses de GA3, nas parcelas, e tempos de avaliação, nas subparcelas, e quatro repetições, com um buquê de três frutos por unidade amostral. Os frutos, colhidos com a casca totalmente verde, foram imersos por 10 min, à temperatura ambiente, nos seguintes tratamentos: 0 (controle), 25, 50, 75 e 100 mg L-1 de GA3. Os buquês foram armazenados em câmara de refrigeração (20±1oC, com 91% de umidade relativa do ar). As redes neurais artificiais são eficientes, proporcionando estimativas do coeficiente de determinação maiores às obtidas por modelos de regressão linear múltipla. Após 19 dias de armazenamento, a dose de 100 mg L-1 de GA3 é mais favorável à conservação pós-colheita de banana 'Maçã', em todas as características avaliadas ao longo do armazenamento.pt_BR
dc.description.sponsorshipCNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológicopt_BR
dc.description.sponsorshipFAPEMIG - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Geraispt_BR
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofPesquisa Agropecuária Brasileirapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subject.otherBananapt_BR
dc.subject.otherAlimentos - Qualidadept_BR
dc.subject.otherInteligência artificialpt_BR
dc.subject.otherBanana - Pós-colheitapt_BR
dc.titleQualidade pós-colheita de banana 'maçã' tratada com ácido giberélico avaliada por redes neurais artificiaispt_BR
dc.title.alternativeGibberellic acid on postharvest quality of banana 'maçã' evaluated by artificial neural networkspt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.scielo.br/j/pab/a/33qqHPpJfSFVtrS4mSTFVSf/?msclkid=a47ae067b10e11ec9fb265d98542081ept_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-5196-0851pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



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