Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/41293
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorJeter Liano da Silvapt_BR
dc.creatorAureo Eduardo Magalhães Ribeiropt_BR
dc.date.accessioned2022-05-02T15:49:59Z-
dc.date.available2022-05-02T15:49:59Z-
dc.date.issued2017-
dc.citation.issue55pt_BR
dc.identifier.isbn9788598571pt_BR
dc.identifier.sici1pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/41293-
dc.description.abstractThe semi-arid is characterized by the warm and dry climate. Part of the Rio Jequitinhonha mineiro valley is included in the Brazilian legal semi-arid. In this region, public institutions and rural families create strategies and mobilize resources for the dry seasons. The objective of this article was to estimate the costs of the dry period in the Middle and Lower Jequitinhonha. Qualitative and quantitative research was used in 4 municipalities, 8 rural communities and 24 families of farmers. The results showed that most households have access to water for drinking and cooking through plate, kite truck and spring water tanks and adopt programs or create their own water strategies for production and breeding. Eleven technologies, actions or works of coexistence or combat against drought were identified, and some were more viable from the point of view of environmental, cultural and economic sustainability, while others are emergency, immediate and high cost.pt_BR
dc.description.resumoO Semiárido é caracterizado pelo clima quente e seco. Parte do vale do rio Jequitinhonha mineiro está incluído no semiárido legal brasileiro. Nesta região, instituições públicas e famílias rurais criam estratégias e mobilizam recursos para as estações secas. O objetivo deste artigo foi dimensionar os custos do período de seca no Médio e Baixo Jequitinhonha. Foi utilizada a pesquisa qualitativa e quantitativa em 4 municípios, 8 comunidades rurais e 24 famílias de agricultores. Os resultados mostraram que a maioria das famílias têm acesso à água para beber e cozinhar por meio das cisternas de placa, caminhão pipa e água de nascente e adotam programas ou criam estratégias próprias para a água da produção e da criação. Foram identificadas 11 tecnologias, ações ou obras de convivência ou combate à seca, e alguns se mostraram mais viáveis do ponto de vista da sustentabilidade ambiental, cultural e econômica, enquanto outras são emergenciais, imediatistas e de alto custo.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofCongresso da Sociedade Brasileira de Ecnomia e Sociologia Ruralpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectSemiáridopt_BR
dc.subjectVale do Jequitinhonhapt_BR
dc.subjectagricultura familiarpt_BR
dc.subject.otherAgricultura familiar - Vale do Jequitinhonha (MG)pt_BR
dc.subject.otherAgricultura de regiões aridaspt_BR
dc.subject.otherRecursos hídricos - Desenvolvimentopt_BR
dc.subject.otherPolíticas públicaspt_BR
dc.titleA seca no jequitinhonha estudo de casos no semiárido mineiropt_BR
dc.title.alternativeThe drought in Jequitinhonha: case study in the semi-arid region of Minas Geraispt_BR
dc.typeArtigo de Eventopt_BR
dc.url.externahttps://sober.org.br/anais/pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-3822-9084pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Evento

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
A seca no jequitinhonha estudo de casos no semiárido mineiro.pdf9.57 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.