Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/1843/42352
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.creator | Edna Helenice de Almeida | pt_BR |
dc.creator | Ernane Ronie Martins | pt_BR |
dc.creator | Anna Christina de Almeida | pt_BR |
dc.creator | Wedson Carlos Lima Nogueira | pt_BR |
dc.creator | Izabela Azevedo | pt_BR |
dc.creator | Yhago Patrycky Antunes Souza Assis | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2022-06-08T13:44:24Z | - |
dc.date.available | 2022-06-08T13:44:24Z | - |
dc.date.issued | 2018 | - |
dc.citation.volume | 3 | pt_BR |
dc.citation.issue | 2 | pt_BR |
dc.citation.spage | 43 | pt_BR |
dc.citation.epage | 54 | pt_BR |
dc.identifier.issn | 2447-8466 | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/1843/42352 | - |
dc.description.abstract | The search for natural products that presents antimicrobial activity has intensified due to the appearance of bacterial strains resistant to several antibiotics. Among the products that can be used in substitution for the use of performance improvement are products of plant origins such as essential oils, which have been highlighted by the antimicrobial action. Thus the present study was developed to evaluate the influence of essential oils of lemongrass (Cymbopogon flexuosus) and pedestrian tea (Lippia aff. Rotundifolia) on the intestinal microbiota in the content of the small intestine of the broilers in the cut-off period to 1 to 42 days, diets foods containing: ration control diet (Without antimicrobialor performance improver), ration control diet with antibiotic (Enramycin and Salinomycin), control ration with 120 mg of lemongrass essential oil, control ration with 120 mg of oil Essential of pedestrian tea. The birds were distributed in a completely randomized design, with four treatments and three replicates. The count of mesophiles and coliforms and the presence and absence of E.coli, Salmonella, were evaluated. There were no significant differences between the treatments (p<0.05), so the use of essential oils in ration to broiler feeds from the 120mg concentration, it did not affect the intestinal microbiota. | pt_BR |
dc.description.resumo | A busca por produtos naturais que apresentam atividade antimicrobiana tem se intensificado devido ao surgimento de cepas bacterianas resistentesa antibióticos. Entre os produtos que podem ser usados em substituição ao uso dos melhoradores de desempenho, encontram-se os produtos de origem vegetal como os óleos essenciais, que têm se destacado pela ação antimicrobiana. Assim o presente estudo foi desenvolvido para avaliar a influência dos óleos essenciais de capim-limão (Cymbopogon flexuosus) e chá-de-pedestre (Lippia aff. rotundifolia) sobre a microbiotaintestinal de frangos de corte, alimentados com dietas contendo óleos essenciais. As dietas consistiram de: ração controle (sem antimicrobiano ou melhorador de desempenho), ração controle com antibiótico (Enramicina e Salinomicina), ração controle com 120mg de óleo essencial de capim-limão e ração controle com 120mg de óleo essencial de chá-de-pedestre. Foram avaliadas a contagem de aeróbios mesófilos, coliformes totais e coliformes termo tolerantes e a presença de E.coli e Salmonella sp, nos seguimentos do duodeno, jejuno e íleo. Os óleos essenciais de capim-limão (Cymbopogon flexuosus) e chá-de-pedestre (Lippia aff. Rotundifolia) não promoveram alterações significativas na microbiota intestinal de frangos de corte em comparação aos grupos controle positivo e controle negativo. | pt_BR |
dc.description.sponsorship | CNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico | pt_BR |
dc.description.sponsorship | FAPEMIG - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais | pt_BR |
dc.description.sponsorship | CAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior | pt_BR |
dc.description.sponsorship | Outra Agência | pt_BR |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal de Minas Gerais | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.department | ICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIAS | pt_BR |
dc.publisher.initials | UFMG | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Revista Científica de Avicultura e Suinocultura | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject.other | Ave -- Criação | pt_BR |
dc.subject.other | Nutrição animal | pt_BR |
dc.subject.other | Essencias e oleos essenciais | pt_BR |
dc.subject.other | Verbenacea | pt_BR |
dc.subject.other | Plantas medicinais | pt_BR |
dc.title | Influência dos óleos essenciais de capim-limão e chá-de-pedestre na saúde intestinal de frangos de corte | pt_BR |
dc.title.alternative | Influence of the essential oils of lemon grass and pedestrian tea on the intestinal health of broilers | pt_BR |
dc.type | Artigo de Periódico | pt_BR |
dc.url.externa | https://www.periodicos.ufam.edu.br/index.php/RECAS/article/view/4484 | pt_BR |
dc.identifier.orcid | https://orcid.org/0000-0001-6139-7206 | pt_BR |
Appears in Collections: | Artigo de Periódico |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Influência dos óleos essenciais de capim-limão e chá-de-pedestre na saúde intestinal de frangos de corte.pdf | 246.7 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.