Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/42352
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorEdna Helenice de Almeidapt_BR
dc.creatorErnane Ronie Martinspt_BR
dc.creatorAnna Christina de Almeidapt_BR
dc.creatorWedson Carlos Lima Nogueirapt_BR
dc.creatorIzabela Azevedopt_BR
dc.creatorYhago Patrycky Antunes Souza Assispt_BR
dc.date.accessioned2022-06-08T13:44:24Z-
dc.date.available2022-06-08T13:44:24Z-
dc.date.issued2018-
dc.citation.volume3pt_BR
dc.citation.issue2pt_BR
dc.citation.spage43pt_BR
dc.citation.epage54pt_BR
dc.identifier.issn2447-8466pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/42352-
dc.description.abstractThe search for natural products that presents antimicrobial activity has intensified due to the appearance of bacterial strains resistant to several antibiotics. Among the products that can be used in substitution for the use of performance improvement are products of plant origins such as essential oils, which have been highlighted by the antimicrobial action. Thus the present study was developed to evaluate the influence of essential oils of lemongrass (Cymbopogon flexuosus) and pedestrian tea (Lippia aff. Rotundifolia) on the intestinal microbiota in the content of the small intestine of the broilers in the cut-off period to 1 to 42 days, diets foods containing: ration control diet (Without antimicrobialor performance improver), ration control diet with antibiotic (Enramycin and Salinomycin), control ration with 120 mg of lemongrass essential oil, control ration with 120 mg of oil Essential of pedestrian tea. The birds were distributed in a completely randomized design, with four treatments and three replicates. The count of mesophiles and coliforms and the presence and absence of E.coli, Salmonella, were evaluated. There were no significant differences between the treatments (p<0.05), so the use of essential oils in ration to broiler feeds from the 120mg concentration, it did not affect the intestinal microbiota.pt_BR
dc.description.resumoA busca por produtos naturais que apresentam atividade antimicrobiana tem se intensificado devido ao surgimento de cepas bacterianas resistentesa antibióticos. Entre os produtos que podem ser usados em substituição ao uso dos melhoradores de desempenho, encontram-se os produtos de origem vegetal como os óleos essenciais, que têm se destacado pela ação antimicrobiana. Assim o presente estudo foi desenvolvido para avaliar a influência dos óleos essenciais de capim-limão (Cymbopogon flexuosus) e chá-de-pedestre (Lippia aff. rotundifolia) sobre a microbiotaintestinal de frangos de corte, alimentados com dietas contendo óleos essenciais. As dietas consistiram de: ração controle (sem antimicrobiano ou melhorador de desempenho), ração controle com antibiótico (Enramicina e Salinomicina), ração controle com 120mg de óleo essencial de capim-limão e ração controle com 120mg de óleo essencial de chá-de-pedestre. Foram avaliadas a contagem de aeróbios mesófilos, coliformes totais e coliformes termo tolerantes e a presença de E.coli e Salmonella sp, nos seguimentos do duodeno, jejuno e íleo. Os óleos essenciais de capim-limão (Cymbopogon flexuosus) e chá-de-pedestre (Lippia aff. Rotundifolia) não promoveram alterações significativas na microbiota intestinal de frangos de corte em comparação aos grupos controle positivo e controle negativo.pt_BR
dc.description.sponsorshipCNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológicopt_BR
dc.description.sponsorshipFAPEMIG - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Geraispt_BR
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpt_BR
dc.description.sponsorshipOutra Agênciapt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista Científica de Avicultura e Suinoculturapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subject.otherAve -- Criaçãopt_BR
dc.subject.otherNutrição animalpt_BR
dc.subject.otherEssencias e oleos essenciaispt_BR
dc.subject.otherVerbenaceapt_BR
dc.subject.otherPlantas medicinaispt_BR
dc.titleInfluência dos óleos essenciais de capim-limão e chá-de-pedestre na saúde intestinal de frangos de cortept_BR
dc.title.alternativeInfluence of the essential oils of lemon grass and pedestrian tea on the intestinal health of broilerspt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.periodicos.ufam.edu.br/index.php/RECAS/article/view/4484pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-6139-7206pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.