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http://hdl.handle.net/1843/43144
Type: | Artigo de Periódico |
Title: | Maceration extraction conditions for determining the phenolic compounds and the antioxidant activity of Catharanthus roseus (L.) G. Don |
Other Titles: | Condições de extração por maceração para determinação de compostos fenólicos e atividade antioxidante de Catharanthus roseus (L.) G. Don |
Authors: | Ane Patrícia Cacique Érica Soares Barbosa Gevany Paulino de Pinho Flaviano Oliveira Silvério |
Abstract: | Catharanthus roseus(L.) G. Don is a medicinal plant known for its important constituent aromatic compounds. In the literature, no detailed studies elucidating the methods of extraction of phenolic compounds for this species are available. Therefore, the present study was aimed at evaluating the maceration parameters for determining the total phenols content in C. roseus. The parameters of plant mass, extraction phase composition, homogenization type, extraction time, and temperature were evaluated in terms of improving the extraction conditions. The plant extracts were subjected to specific spectrophotometric analysis designed for each parameter, and the total phenols content was determined. After establishing the optimal conditions, the extracts were prepared from C. roseus cultivars, followed by evaluation of antioxidant activity using spectrophotometry, phenolic acid content using GC-MS, and dissimilarity using Unweighted Pair Group Method in combination with the Arithmetic Mean method. The optimal extraction conditions obtained were: 30 mg of dry plant tissue in 0.72 mL of extraction phase ethanol:water, 50:50 (v/v) at 50 °C for 1 h. The average total phenols content was 30.3 mg g-1 of gallic acid equivalents (GAE) and 20.0 mg g-1 of flavonoid quercetin equivalents (QE). The antioxidant activities determined using the DPPH, ABTS, and FRAP methods were 19.4, 11.8, and 23.3 mg g-1 of Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC), respectively. There was a predominance of ferulic (42%-56%) and caffeic (21%-52%) acids in the leaf extracts of C. roseus. The extraction process increased the total phenol content by 55%, from 18 to 28 mg GAE. |
Abstract: | Catharanthus roseus (L.) G. Don é uma planta medicinal conhecida por importantes compostos aromáticos constituintes. Na literatura, não há estudos detalhados que elucidem os métodos de extração de compostos fenólicos para esta espécie. Portanto, o presente estudo teve como objetivo avaliar os parâmetros de maceração para determinar a concentração de fenóis totais em C. roseus. Os parâmetros de massa de planta, composição da fase extratora, tipo de homogeneização, tempo de extração e temperatura foram avaliados para melhorar as condições de extração. Os extratos das plantas foram submetidos à análise espectrofotométrica para cada parâmetro e a concentração de fenóis totais foi determinada. Após estabelecer condições ótimas, os extratos foram preparados a partir de cultivares de C. roseus, seguidos da avaliação da atividade antioxidante por espectrofotometria, conteúdo de ácidos fenólicos por CG-EM e dissimilaridade pelo método de pares de médias aritméticas não ponderadas. As condições ótimas de extração obtidas foram: 30 mg de tecido vegetal seco em 0.72 mL de fase de extração etanol: água, 50:50 (v/v), a 50 ºC por 1 h. A concentração média de fenóis totais foi de 30.3 mg g-1 equivalentes de ácido gálico (EAG) e 20.0 mg g-1 equivalentes de quercetina (EQ) para flavonoides. A atividade antioxidante determinada pelos métodos DPPH, ABTS e FRAP foi de 19.4, 11.8 e 23.3 mg g-1 de concentração equivalente de Trolox e atividade antioxidante (CETAA), respectivamente. Houve predomínio de ácidos ferúlico (42%-56%) e cafeico (21%- 52%) nos extratos de folhas de C. roseus. O processo de extração aumentou o teor de fenóis totais em 55%, de 18 para 28 mg EAG. |
Subject: | Plantas medicinais Fenóis Química vegetal Maceração Espectrofotometria |
language: | eng |
metadata.dc.publisher.country: | Brasil |
Publisher: | Universidade Federal de Minas Gerais |
Publisher Initials: | UFMG |
metadata.dc.publisher.department: | ICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIAS |
Rights: | Acesso Aberto |
metadata.dc.identifier.doi: | https://doi.org/10.1590/1413-7054202044017420 |
URI: | http://hdl.handle.net/1843/43144 |
Issue Date: | 2020 |
metadata.dc.url.externa: | https://www.scielo.br/j/cagro/a/KPzSvgrLFHTN5hJL4hXVKMw/?lang=en |
metadata.dc.relation.ispartof: | Ciência e Agrotecnologia |
Appears in Collections: | Artigo de Periódico |
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Maceration extraction conditions for determining the phenolic compounds and the antioxidant activity of Catharanthus roseus (L.) G. Don.pdf | 536.03 kB | Adobe PDF | View/Open |
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