Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/43783
Type: Artigo de Periódico
Title: Crude protein levels in diets for two growth stages of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) in a biofloc system
Other Titles: Níveis de proteína bruta em dietas para duas fases de crescimento de tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus) em sistema de bioflocos
Authors: Marcos Ada Silva
Edgar de Teixeira
Érika de Alvarenga
Gabriel Francisco de Oliveira Alves
Ludson Manduca
Eduardo Turra
Tulio de Brito
Suellen Cristina de Sales
Alaion Fonseca da Silva Junior
Werona Borges
Abstract: Biofloc technology (BFT) provides an additional feed source for aquatic organisms through the conversion of waste in microbial flocs. Because of this, the suitable protein level in a diet for animals in this system could be different from those in conventional systems. Our objective was to determine the suitable protein level in the diet of Nile tilapia juveniles reared with BFT. Two experiments were carried out with tilapia weighing ~10 g (first experiment) and about 50 g (second experiment) during 61 and 98 days respectively. Five crude protein (CP) levels (within 17% and 33%) were tested. The increment of CP resulted in a reduction in dissolved oxygen, pH, alkalinity and an increase in dissolved phosphorus, total suspended solids and total ammonium nitrogen. The crude protein level had a significant effect (p < 0.05) on animal performance. The linear response plateau model was the best fit for the final weight and weight gain data in the two growth phases. In conclusion, tilapia juveniles of 10–60 g and 60–230 g in biofloc can be fed on diets with 28% of CP (26% of digestible protein) and 22% CP (20% of digestible protein) respectively.
Abstract: A tecnologia de bioflocos (BFT) fornece uma fonte de alimentação adicional para organismos aquáticos através da conversão de resíduos em flocos microbianos. Devido a isso, o nível de proteína adequado em uma dieta para animais neste sistema pode ser diferente daqueles em sistemas convencionais. Nosso objetivo foi determinar o nível adequado de proteína na dieta de juvenis de tilápia do Nilo criados com BFT. Dois experimentos foram realizados com tilápias pesando ~10 g (primeiro experimento) e cerca de 50 g (segundo experimento) durante 61 e 98 dias respectivamente. Cinco níveis de proteína bruta (PB) (entre 17% e 33%) foram testados. O incremento da PB resultou em redução de oxigênio dissolvido, pH, alcalinidade e aumento de fósforo dissolvido, sólidos totais suspensos e nitrogênio amoniacal total. O nível de proteína bruta teve efeito significativo (p < 0,05) no desempenho animal. O modelo de platô de resposta linear foi o que melhor se ajustou para os dados de peso final e ganho de peso nas duas fases de crescimento. Em conclusão, juvenis de tilápia de 10–60 g e 60–230 g em bioflocos podem ser alimentados com dietas com 28% de PB (26% de proteína digestível) e 22% de PB (20% de proteína digestível), respectivamente.
Subject: Tecnologia de Bioflocos (BFT)
Tilápia do Nilo
Alimentação
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: VET - DEPARTAMENTO DE ZOOTECNIA
Rights: Acesso Restrito
metadata.dc.identifier.doi: 10.1111/are.13730
URI: http://hdl.handle.net/1843/43783
Issue Date: 2018
metadata.dc.url.externa: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/are.13730
metadata.dc.relation.ispartof: Aquaculture Research
Appears in Collections:Artigo de Periódico

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.