Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/44016
Type: Artigo de Periódico
Title: A química dos saneantes em tempos de covid-19: você sabe como isso funciona?
Other Titles: The chemistry of sanitizers in covid-19 times: do you know how it works?
Authors: Maria Lair Sabóia de Oliveira Lima
Ramon Kenned Sousa Almeida
Francine Souza Alves da Fonseca
Caroline da Costa Silva Gonçalves
Abstract: In December 2019, the first case of severe acute respiratory syndrome (COVID-19), caused by the new coronavirus (SARS-CoV-2) was reported and the disease was declared as a worldwide pandemic in March 2020. As there is no vaccine currently available, the daily hygiene cleaning habits and social distance are the ways to fight COVID-19 indicated by the WHO. Hand and surface hygiene has become essential and the use of 60-90% ethanol is recommended for its effective biocide action. Phenol-based products are effective sanitizers, but they can cause irritation and are not recommended for surfaces that come into contact with food. There are quaternary ammonium salts that present low toxic and are good sanitizers, as they can cause the denaturation of proteins and disruption of viral lipid bilayer. Sodium hypochlorite is one of the most used sanitizers due to its low cost and effective oxidative capacity. In the same direction, peroxides are also used as a biocide, as they cause oxidation of lipids and denaturation of viral proteins. The goal of this paper is to describe the action modes and chemical concepts of the sanitizers recommended by the ANVISA-Brazil to be used against the new coronavirus.
Abstract: Em dezembro de 2019, foi notificado o primeiro caso de síndrome respiratória aguda grave (COVID-19), causada pelo novo coronavírus (SARS-CoV-2) e a doença foi declarada como pandemia mundial em março de 2020. Como não há vacina atualmente disponíveis, os hábitos de higiene diários de limpeza e distanciamento social são as formas de combate ao COVID-19 indicadas pela OMS. A higiene das mãos e superfícies tornou-se essencial e o uso de etanol 60-90% é recomendado por sua ação biocida eficaz. Os produtos à base de fenol são desinfetantes eficazes, mas podem causar irritação e não são recomendados para superfícies que entram em contato com alimentos. Existem sais de amônio quaternário que apresentam baixa toxicidade e são bons sanitizantes, pois podem causar a desnaturação de proteínas e rompimento da bicamada lipídica viral. O hipoclorito de sódio é um dos sanitizantes mais utilizados devido ao seu baixo custo e capacidade oxidativa efetiva. Na mesma direção, os peróxidos também são usados ​​como biocida, pois causam oxidação de lipídios e desnaturação de proteínas virais. O objetivo deste trabalho é descrever os modos de ação e os conceitos químicos dos sanitizantes recomendados pela ANVISA-Brasil para serem utilizados contra o novo coronavírus.
Subject: Síndrome respiratória aguda grave
Coronavírus
COVID-19 (Doença)
Desinfecção e desinfetantes
language: por
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: ICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIAS
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.21577/0100-4042.20170552
URI: http://hdl.handle.net/1843/44016
Issue Date: May-2020
metadata.dc.url.externa: https://www.scielo.br/j/qn/a/xKX93ZHQhvmRDGDmgNYD7Xz/?format=pdf&lang=pt
metadata.dc.relation.ispartof: Química Nova
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