Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/44258
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Maximiliano Soares Pintopt_BR
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/6690973527738451pt_BR
dc.creatorGrace Kelly Alves de Melopt_BR
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/8269587735017628pt_BR
dc.date.accessioned2022-08-15T17:03:46Z-
dc.date.available2022-08-15T17:03:46Z-
dc.date.issued2021-10-27-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/44258-
dc.description.abstractCheese is one of the most produced and consumed dairy products in Brazil and there is a concern to maintain the quality of the cheese produced, both in its handling and processing, as it is vulnerable to contamination that can harm the consumer's health. This work aimed to investigate the microbiological characteristics of 32 handmade Minas cheeses sold in the Central Market in the municipality of Montes Claros, northern Minas Gerais. As a result of microbiological analyzes of Coliforms at 30°, Escherichia Coli and Staphylococcus aureus, they ranged from 4.10 (Log cfu/ml) to 7.21 (Log cfu/ml), 5.14 (Log cfu/ml) to 6, 98 (Log cfu/ml) and 6.05 (Log cfu/ml) to 7.39 (Log cfu/ml), respectively. All 32 cheeses had negative results for Listeria monocytogenes and Salmonella sp.. Microbiologically, the samples were unfit for consumption, as they presented a count of microorganisms above the limits specified by legislation. It is concluded that there is a need to implement improvements in production control that highlight the importance of good cheese manufacturing practices.pt_BR
dc.description.resumoO queijo é um dos derivados lácteos mais produzido e consumido no Brasil e há uma preocupação em manter a qualidade do queijo produzido, tanto em sua manipulação quanto em seu processamento, pois este está vulnerável a contaminações que pode causar prejuízos a saúde do consumidor. Este trabalho teve como objetivo investigar as características microbiológicas de 32 queijos Minas artesanal comercializados no Mercado Central do município de Montes Claros, norte de Minas Gerais. Como resultado das análises microbiológicas de Coliformes a 30°, Escherichia Coli e Staphylococcus aureus variam de 4,10 (Log ufc/ml) a 7,21 (Log ufc/ml), 5,14 (Log ufc/ml) a 6,98 (Log ufc/ml) e 6,05(Log ufc/ml) a 7,39 (Log ufc/ml), respectivamente. Todos os 32 queijos apresentaram resultados negativo para Listeria monocytogenes e Salmonella sp.. Microbiologicamente as amostras encontrava-se impróprias para consumo, por apresentar contagem de microrganismos acima dos limites especificados pela legislação. Conclui-se a necessidade de implementação de melhorias do controle de produção que evidenciem a importância das boas práticas de fabricação de queijos.pt_BR
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Produção Animalpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectSegurança alimentar do queijopt_BR
dc.subjectContaminação microbiológicapt_BR
dc.subjectLeite Crupt_BR
dc.subject.otherQueijo – Fabricação – Tesespt_BR
dc.subject.otherSegurança alimentar – Tesespt_BR
dc.subject.otherAlimentos – Contaminação – Tesespt_BR
dc.titleAvaliação microbiológica do queijo Minas artesanal comercializado no mercado central da cidade de Montes Clares, norte de Minas Geraispt_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
dc.identifier.orcid0000-0002-8760-2789pt_BR
Appears in Collections:Dissertações de Mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Dissertação formatada para deposito.pdf647.69 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.