Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/44532
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorHandray Fernandes de Souzapt_BR
dc.creatorGabriel Sthefano Lourenço Pereirapt_BR
dc.creatorFernanda Guimaraespt_BR
dc.creatorLilian Ferreira Nevespt_BR
dc.creatorSandro Braga Soarespt_BR
dc.creatorBruna Mara Aparecida de Carvalhopt_BR
dc.creatorIgor Viana Brandipt_BR
dc.date.accessioned2022-08-24T15:38:52Z-
dc.date.available2022-08-24T15:38:52Z-
dc.date.issued2019-
dc.citation.volume11pt_BR
dc.citation.spage1pt_BR
dc.citation.epage5pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.35699/2447-6218.2019.3055pt_BR
dc.identifier.issn2447-6218pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/44532-
dc.description.abstractThe Minas Frescal cheese represents the majority of cheeses marketed in fairs and grocery stores as a consequence of their high production yield and affordable price for the population. Therefore, the objective of this work was to evaluate the physico-chemical characteristics of this cheese marketed in fairs in the city of Montes Claros, North of Minas Gerais. After the cheese collection in five different fairs, the characteristics related to pH, acidity, moisture, protein and fat were evaluated. There was a lack of standardization in production associated with variation in moisture contents (32.62 to 54.06%), proteins (34.21 to 49.43%) and fat in the dry extract (41.30 to 58.41%). In relation to the pH values and acidity of the products, the storage temperature can make them more acidic in consequence the time of exposure in the places of sale. It has concluded that the application of adequate operational and technological procedures can improve the quality of products, whose greater origin is handmade.pt_BR
dc.description.resumoO queijo Minas Frescal representa a maioria dos queijos comercializados em feiras e mercearias em consequência do alto rendimento na fabricação e preço acessível à população. Diante disso, o objetivo com este trabalho foi avaliar as características físico-químicas deste queijo comercializado em feiras livres na cidade de Montes Claros, Norte de Minas Gerais. Após a coleta de queijos em cinco diferentes feiras, foram avaliadas as características referentes ao pH, acidez, umidade, proteína e gordura. Observou-se falta de padronização na produção associada a variação nos teores de umidade (32,62 a 54,06%), proteínas (34,21 a 49,43%) e gordura no extrato seco (41,30 a 58,41%). Em relação aos valores de pH e acidez dos produtos, a temperatura de armazenamento pode torná-los mais ácidos em consequência do tempo de exposição nos locais de venda. Conclui-se que a aplicação de procedimentos operacionais e tecnológicos adequados pode melhorar a qualidade dos produtos, cuja maior procedência é artesanal.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofCaderno de Ciências Agráriaspt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subject.otherProdução Artesanalpt_BR
dc.subject.otherProdução Queijeirapt_BR
dc.subject.otherDerivado do Leitept_BR
dc.subject.otherNorte de Minas Geraispt_BR
dc.titleCaracterísticas físico-químicas do queijo Minas Frescal comercializados em feiras livres da cidade de Montes Claros, Minas Geraispt_BR
dc.title.alternativePhysico-chemical characteristics of Minas Frescal cheese marketed in fairs of the city Montes Claros, Minas Geraispt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://periodicos.ufmg.br/index.php/ccaufmg/article/view/3055pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-8980-8599pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.