Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/45054
Type: Artigo de Periódico
Title: Effect of maturation stage on the physical-chemical composition and bioactive compounds of Solanum granosos-leprosum Dunal fruits
Other Titles: Efeito do estádio de maturação na composição físico-química e compostos bioativos de frutas de Solanum granuloso-leprosum Dunal
Efecto de la etapa de maduración sobre la composición físico-química y los compuestos bioactivos de frutas de Solanum granosos-leprosum Dunal
Authors: Leandro Levate Macedo
Cíntia da Silva Araújo
Daiana Ribeiro Vilela
Hugo Calixto Fonseca
Nádjla Miranda Vilela Goulart
Eduardo Valério de Barros Vilas Boas
Abstract: The aim of this study was to characterize the capoeira-branca (Solanum granuloso-leprosum Dunal) fruits cultivated in Lavras, Minas Gerais, Brazil. The fruit growth was evaluated, from inflorescence to ripening. For this, measurements were made weekly. The fruits were harvested and separated at three developmental maturation stages (1-immature; 2-green mature; 3-mature), according to the color and size. Then, the fruits were evaluated by size, weight, color, respiration, firmness, pH, titratable acidity, soluble solids, soluble pectin, centesimal composition, vitamin C and antioxidant activity at three stages. During maturation, the fruits showed increase in mass (0.4076 to 0.9956 g), size (7.9 to 12.2 mm), glycidic fraction (15.95 to 27.23%) and ash (0.94 to 1.60%) and reduction in firmness (4.23 to 1.50 kgf), moisture (79.24 to 69.45%) and protein (3.49 to 1.41%) contents. Furthermore, there was increase in soluble solids content (8.80 to 13.80%), antioxidant activity (62.57 to 69.63 μM de trolox.g-1 and 1880.34 to 4602.40 mg.100g-1) and vitamin C (46.81 to 236.02 mg.100g-1) and a decrease in the total phenolics (257.58 to 171.00 mg.100g-1) and soluble pectin (0.92 to 0.69 mg.g-1). The fruits, even after ripening, maintained their greenish color, although less intense than that observed in immature and mature green fruits.
Abstract: O objetivo deste estudo foi caracterizar os frutos de capoeira-branca (Solanum granuloso-leprosum Dunal) cultivados em Lavras, Minas Gerais, Brasil. O crescimento do fruto foi avaliado, da inflorescência ao amadurecimento. Para isso, as medições foram realizadas semanalmente. Os frutos foram colhidos e separados em três estádios de maturação do desenvolvimento (1-imaturo; 2-verde esverdeado; 3-maduro), de acordo com a cor e tamanho. Os frutos foram avaliados quanto ao tamanho, peso, cor, respiração, firmeza, pH, acidez titulável, sólidos solúveis, pectina solúvel, composição centesimal, vitamina C e atividade antioxidante em três estádios. Durante a maturação, os frutos apresentaram aumento de massa (0,4076 a 0,9956 g), tamanho (7,9 a 12,2 mm), fração glicídica (15,95 a 27,23%) e cinza (0,94 a 1,60%) e redução de firmeza (4,23 a 1,50 kgf), teor de umidade (79,24 a 69,45%) e proteína (3,49 a 1,41%). Além disso, houve aumento no teor de sólidos solúveis (8,80 a 13,80%), atividade antioxidante (62,57 a 69,63 μM de trolox.g-1e 1880,34 a 4602,40 mg.100g-1) e vitamina C (46,81 a 236,02 mg.100g-1) e uma diminuição nos fenólicos totais (257,58 a 171,00 mg.100g-1) e pectina solúvel (0,92 a 0,69 mg.g-1). Os frutos, mesmo após o amadurecimento, mantiveram a cor esverdeada, embora menos intensa que a observada nos frutos verdes imaturos e maduros.
Subject: Capoeira-branca - Maturação
Compostos bioativos das plantas
Antioxidantes
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: ICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIAS
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.33448/rsd-v9i9.6323
URI: http://hdl.handle.net/1843/45054
Issue Date: 9-Aug-2020
metadata.dc.url.externa: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/6323
metadata.dc.relation.ispartof: Research, Society and Development
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