Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/45135
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorLuiz Fernando Rocha Botelhopt_BR
dc.creatorMônica Patrícia Macielpt_BR
dc.creatorMarcus Leonardo Figueiredo Silvapt_BR
dc.creatorSidnei Tavares dos Reispt_BR
dc.creatorÉrika Endo Alvespt_BR
dc.creatorFelipe Shindy Aiurapt_BR
dc.creatorVitor Hugo Santana de Mourapt_BR
dc.creatorDaiane Batista Silvapt_BR
dc.date.accessioned2022-09-13T13:27:25Z-
dc.date.available2022-09-13T13:27:25Z-
dc.date.issued2017-
dc.citation.volume66pt_BR
dc.citation.issue253pt_BR
dc.citation.spage35pt_BR
dc.citation.epage43pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.21071/az.v66i253.2123pt_BR
dc.identifier.issn1885-4494pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/45135-
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine the effect of levels of saffron on the performance, carcass yield, meat color, and sensory acceptance of the breast and drumstick cuts of broilers. A total of 750 male broilers at one to 44 days of age, with an average initial weight of 42 g,were used. A completely randomized experimental design, consisting of five treatments, five replications, and 30 birds per experimental unit, was adopted. The following treatments were evaluated: 1 (Control) - diet based on sorghum and soybean meal (SB); 2 - control diet with 0.5% saffron; 3 - control diet with 1.0% saffron; 4 - control diet with 1.5% saffron; and 5 - control diet with 2.0% saffron. Performance, yields of carcass and cuts, coloring of the breast and drumstick cuts, and acceptance of the drumstick and breast cuts by sensory analy-sis were evaluated. No effect of treatment on productive performance or dressing percentage was observed. Drumstick cut b* (yellow) color variable was influenced by the different levels of saffron, increasing linearly. In the sensory analysis of the breast cut, the treatment contai-ning 1.5 % saffron provided the best acceptance of the public. The use of saffron up to the level of 2% in sorghum-based diets for broilers leads to a stronger drumstick coloring without interfering with performance or carcass yield. The breast cut of broilers fed diets containing 1.5% saffron are better accepted.pt_BR
dc.description.resumoObjetivou-se, com esta pesquisa, verificar o efeito dos níveis de açafrão sobre o desempenho, rendimento de carcaça, coloração da carne e aceitação sensorial dos cortes peito e coxa de frangos de corte. Foram utilizados 750 pintos de um dia, machos, de um a 44 dias de idade, com peso médio inicial de 42 g. O delineamento utilizado foi o inteiramente casualizado, constituído por 5 tratamentos e 5 repetições e 30 aves por unidade experimental. Foram avaliados os seguintes tratamentos: 1 (Testemunha): ração à base de sorgo e farelo de soja (FS); 2: ração testemunha com 0,5% açafrão; 3: ração testemunha com 1,0% açafrão; 4: ração testemunha com 1,5% açafrão; 5: ração testemunha com 2,0% açafrão. Foram avaliados o desempenho, rendimento de carcaça e cortes, coloração dos cortes peito e coxa e teste de aceitação dos cortes coxa e peito por análise sensorial. Não houve influência dos tratamentos no desempenho e rendimento de carcaça. A variável b* (amarelo) do corte coxa foi influenciada pelos diferentes níveis de açafrão, apresentando comportamento linear crescente. Na análise sensorial do corte peito, o tratamento contendo 1,5% de açafrão proporcionou melhor aceitação do público. A utilização de açafrão até o nível de 2% em rações para frangos de corte à base de sorgo promove maior coloração do corte coxa sem interferir no desempenho e no rendimento de carcaça. Há melhor aceitação do corte peito dos frangos alimentados com rações contendo 1,5% de açafrão.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofArchivos de Zootecniapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectColoração da carnrept_BR
dc.subjectDesempenhopt_BR
dc.subjectPigmentantespt_BR
dc.subjectRendimentopt_BR
dc.subject.otherFrango de cortept_BR
dc.subject.otherSorgo como raçãopt_BR
dc.subject.otherMilho como raçãopt_BR
dc.subject.otherCúrcumapt_BR
dc.subject.otherAnálise sensorialpt_BR
dc.titleNíveis de açafrão (Curcuma longa) em rações para frangos de corte contendo sorgo em substituição ao milhopt_BR
dc.title.alternativeLevels of Saffron (Curcuma longa) in diets rations for broiler chickens containing sorghum replacing cornpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.uco.es/ucopress/az/index.php/az/article/view/2123/0pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.