Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/45721
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorJoel Telles de Souzapt_BR
dc.creatorWalmir Marques de Menezespt_BR
dc.creatorClovis Roberto Haseleinpt_BR
dc.creatorTalita Baldinpt_BR
dc.creatorRafael da Rosa Azambujapt_BR
dc.creatorWeslley Wilker Corrêa Moraispt_BR
dc.date.accessioned2022-09-29T14:46:18Z-
dc.date.available2022-09-29T14:46:18Z-
dc.date.issued2017-
dc.citation.volume27pt_BR
dc.citation.issue3pt_BR
dc.citation.spage1003pt_BR
dc.citation.epage1015pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.5902/1980509828674pt_BR
dc.identifier.issn1980-5098pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/45721-
dc.description.abstractRice husk, waste produced by processing of rice, has become a problem of environmental, economic and public health. As a result, this research aims to explore the potential of these underutilized resources in Brazil in the development of particleboard glued with tannin-formaldehyde. Therefore, panels were manufactured with rice husk compacted at different density (0.65, 0.95 and 1.15 g/ cm3), levels of adhesives (7, 10 and 13%) and particles types (natural and processed), totaling 54 panels. The pressing was carried in hydraulic press at 30 kgf /cm2 for 8 minutes at 1800C of temperature. The physical tests performed were moisture content, density, water absorption and thickness swelling while mechanical properties evaluated were static bending, screw withdrawal and internal bond. In general, the use of rice hulls prouced a reduction in strength when compared to those made with wood particles. All particleboard were below the minimum standards in physical and mechanical properties; only the panels with 13% resin provided minimum values required by market standards regarding dimensional stability. The results indicate that the material cannot be used in conditions requiring great structural efforts.pt_BR
dc.description.resumoA presente investigação tem como objetivo avaliar o uso da casca de arroz para a fabricação de chapas aglomeradas, coladas com tanino-formaldeído. Para tanto, foram utilizadas cascas de arroz na forma natural ou processadas em moinho de martelo, compactadas a diferentes massas específicas (0,65, 0,95 e 1,15 g/cm3) e aplicando-se teores de adesivos de 7, 10 e 13% (com base no peso seco das partículas), totalizando 54 chapas. A prensagem foi realizada em prensa hidráulica a 30 kgf/cm2, por 8 minutos, a uma temperatura de 1800C. Os ensaios físicos realizados foram teor de umidade, massa específica, absorção d’água e inchamento em espessura; e mecânicos, tais como flexão estática, arrancamento de parafuso e ligação interna. De modo geral, a utilização da casca de arroz proporcionou uma redução na resistência física e mecânica das chapas, em relação às produzidas com partículas de madeira encontradas na literatura. Todos os tratamentos ficaram abaixo dos valores mínimos requeridos pelas normas de comercialização para os ensaios físicos e mecânicos, somente os de 13% de adesivo apresentaram requisitos satisfatórios quanto à estabilidade dimensional. Os resultados indicam que o material não pode ser utilizado em condições que exijam grandes esforços estruturais.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofCiência Florestalpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subject.otherResíduos vegetaispt_BR
dc.subject.otherTaninospt_BR
dc.subject.otherFormaldeídopt_BR
dc.titleAvaliação das propriedades físico-mecânicas de painéis de casca de arroz e adesivo tanino-formaldeídopt_BR
dc.title.alternativeEvaluation of physical and mechanical properties of rice husk panels glued with tannin-formaldehydept_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.scielo.br/j/cflo/a/BCWPRHyzM3Dg9RByQkJrYbP/?lang=ptpt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.