Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/46126
Type: Artigo de Periódico
Title: Characterization of ‘Gefner’ atemoya seedless fruits with GA3 application
Other Titles: Caracterização de frutos sem sementes de atemoieira ‘Gefner’ com aplicação de GA3
Authors: Valéria de Oliveira Pinto
Marlon Cristian Toledo Pereira
Silvia Nietsche
Debora Souza Mendes
Mauro Franco Castro Mota
Gisele Polete Mizobutsi
Abstract: The present study was carried out with the objective of evaluating the effect of artificial pollination and gibberellic acid (GA3) in different doses and times of application in the fruit set, effective fruiting and the quality of ‘Gefner’ atemoieira fruits. The experimental design was in randomized blocks, with thirteen treatments, four replicates and five plants per plot. The treatments applied were different doses of GA3: 100, 150, 200, 250, 500 and 1000 mg L-1 associated or not with artificial pollination. It was evaluated every seven days the fruit set, length and diameter of the fruits, and after the harvest the physical and chemical characteristics of the fruits. The growth rate of fruit length and diameter showed a sigmoid pattern with the highest growth peaks in all treatments at the 4th and 5th weeks after the anthesis. The application of 1000 mg L-1 GA3, without artificial pollination, divided in four times from the anthesis yielded seedless fruits with physical and chemical quality equivalent to the fruits of artificial pollination. The artificial pollination associated to two applications of 250 mg L-1 of GA3 showed high fruit set and fruits with greater length, diameter, mass of the fruits and reduction of the total fresh mass of the seeds.
Abstract: O presente estudo foi realizado com objetivo de avaliar o efeito da polinização artificial e do ácido giberélico (GA3) em diferentes doses e épocas de aplicação no pegamento, frutificação efetiva e na qualidade de frutos de atemoieira ‘Gefner’. O delineamento experimental foi em blocos casualizados, com treze tratamentos, quatro repetições e cinco plantas por parcela. Os tratamentos aplicados foram diferentes doses de GA3: 100, 150, 200, 250, 500 e 1000 mg L-1 associados ou não com polinização artificial. Avaliou-se a cada sete dias o pegamento, comprimento e diâmetro dos frutos, e após a colheita as características físicas e químicas dos frutos. A taxa de crescimento do comprimento e diâmetro dos frutos apresentou em todos os tratamentos um padrão sigmoide com os maiores picos de crescimento na 4ª e 5ª semanas após a antese. A aplicação de 1000 mg L-1 GA3, sem polinização artificial, parcelada em quatro vezes a partir da antese originou frutos sem sementes, com qualidade físicas e químicas equivalente aos frutos de polinização artificial. A polinização artificial, associada a duas aplicações de 250 mg L-1 de GA3, apresentou elevado pegamento e frutos com maior comprimento, diâmetro, massa dos frutos e redução da massa fresca total das sementes.
Subject: Fruta-de-conde
Anonácea
Ácido giberélico
Crescimento (Plantas)
Polinização
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: ICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIAS
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.5039/agraria.v13i3a5562
URI: http://hdl.handle.net/1843/46126
Issue Date: 30-Sep-2018
metadata.dc.url.externa: http://www.agraria.pro.br/ojs32/index.php/RBCA/article/view/v13i3a5562
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Brasileira de Ciências Agrárias
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