Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/46134
Type: Artigo de Periódico
Title: Gibberellic acid combined with hand pollination increases ‘Red’ and ‘Lessard Thai’ sugar apple fruit quality and produced parthenocarpic ‘Gefner’ atemoya fruits
Other Titles: Ácido giberélico associado com a polinização manual incrementa a qualidade dos frutos em anonáceas e produz frutos partenocárpicos em atemoieira ‘Gefner’
Authors: Marlon Cristian Toledo Pereira
Silvia Nietsche
Jonathan Henry Crane
Wanda Montas
Célia Lúcia Siqueira
Josiele Silva Rocha
Abstract: The present research aimed to evaluate the effect of applying gibberellic acid (GA3) with hand (HP) or natural pollination (NP) on fruit set and the fruit quality of ‘Red’ and ‘Lessard Thai’ sugar apple and ‘Gefner’ atemoya fruits.This study was performed in an experimental orchard located in Homestead, Florida, USA. The experimental design included randomized blocks, with eight treatments, four replicates and four plants per plot. Treatments included: (1) HP; (2) HP + 10 mg L-1 GA3; (3) HP + 100 mg L-1 GA3; (4) HP + 1,000 mg L-1 GA3; (5) NP; (6) NP + 10 mg L-1 GA3; (7) NP + 100 mg L-1 GA3 and (8) NP + 1,000 mg L-1 GA3. The HP plus 1,000 mg L-1 GA3 promoted fruit setting above 90% over the 14 weeks for all genotypes evaluated. Significant increments for length and total fruit weight were observed. ‘Red’ sugar apple and atemoya had a reduced number of seeds per fruit. The NP plus GA3 (1,000 mg L-1) was effective in producing high quality seedless ‘Gefner’ atemoya fruits. This investigationdemonstratedthat GA3 plus hand pollination produced high quality sugar apple and atemoya seeded fruits and in association with natural pollination promoted seedless ‘Gefner’atemoya fruits.
Abstract: O presente trabalho teve como objetivo avaliar o efeito da aplicação de ácido giberélico (GA3) associado com e sem polinização artificial, no pegamento e na qualidade de frutos das pinheiras ‘Red’ e ‘Lessard Thai’ e da atemoieira‘Gefner’. O experimento foi realizado em pomar localizado em Homestead, EUA. O delineamento experimental foi em blocos casualizados, com oito tratamentos, quatro repetições e quatro plantas por parcela. Os tratamentos utilizados neste experimento foram: 1) Polinização Artificial (PA); 2) PA + 10 mg L-1 GA3; 3) PA + 100 mg L-1 GA3; 4) PA + 1000 mg L-1 GA3; 5) Polinização natural (PN); 6) PN + 10 mg L-1 GA3; 7) PN + 100 mg L-1 GA3; e 8) PN + 1000 mg L-1 GA3. A PA combinada com a concentração de 1000 mg L-1 de GA3 promoveu o estabelecimento de frutos acima de 90% durante as 14 semanas de avaliação para todos os genótipos avaliados. Incrementos significativos para o comprimento e peso dos frutos também foram observados a variedade de pinha “Red” e a atemoia, em que apresentaram redução no número total de sementes.A PN em associação com GA3 (1000 mg L-1) foi eficaz na produção de frutos sem sementes de alta qualidade em atemóia ‘Gefner. Estes dados mostram que o GA3, combinado com a polinização manual, produziu frutos com semente de alta qualidade e, em associação com a polinização natural, promoveu frutos sem sementes em atemóia ‘Gefner’.
Subject: Fruta-de-conde
Anonácea
Ácido giberélico
Polinização
Crescimento (Plantas)
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: ICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIAS
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20180353
URI: http://hdl.handle.net/1843/46134
Issue Date: 2019
metadata.dc.url.externa: https://www.scielo.br/j/cr/a/NXmfpYJpZZGktwbsvPNMYtF/?lang=en
metadata.dc.relation.ispartof: Ciência Rural
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