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Tipo: Artigo de Periódico
Título: Alzheimer’s disease: risk factors and potentially protective measures
Autor(es): Marcos Vinícius Ferreira Silva
Cristina de Mello Gomide Loures
Luan Carlos Vieira Alves
Leonardo Cruz de Souza
Karina Braga Gomes Borges
Maria das Graças Carvalho
Resumen: Alzheimer’s disease (AD) is the most common type of dementia and typically manifests through a progressive lossof episodic memory and cognitive function, subsequently causing language and visuospatial skills deficiencies, which are often accompanied by behavioral disorders such as apathy, aggressiveness and depression. The presence of extracellular plaques of insoluble β-amyloid peptide (Aβ) and neurofibrillary tangles (NFT) containing hyperphosphorylated tau protein (P-tau) in the neuronal cytoplasm is a remarkable pathophysiological cause in patients’ brains. Approximately 70% of the risk of developing AD can be attributed to genetics. However, acquired factors such as cerebrovascular diseases, diabetes, hypertension, obesity and dyslipidemia increase the risk of AD development. The aim of the present minireview was to summarize the pathophysiological mechanism and the main risk factors for AD. As a complement, some protective factors associated with alower risk of disease incidence, such as cognitive reserve, physical activity and diet will also be addressed.
Abstract: A doença de Alzheimer (DA) é o tipo mais comum de demência e normalmente se manifesta por uma perda progressiva da memória episódica e da função cognitiva, causando posteriormente deficiências de linguagem e habilidades visuoespaciais, muitas vezes acompanhadas de distúrbios comportamentais, como apatia, agressividade e depressão. A presença de placas extracelulares de peptídeo β-amilóide insolúvel (Aβ) e emaranhados neurofibrilares (NFT) contendo proteína tau hiperfosforilada (P-tau) no citoplasma neuronal é uma causa fisiopatológica notável no cérebro dos pacientes. Aproximadamente 70% do risco de desenvolver DA pode ser atribuído à genética. No entanto, fatores adquiridos como doenças cerebrovasculares, diabetes, hipertensão, obesidade e dislipidemia aumentam o risco de desenvolvimento de DA. O objetivo da presente minirevisão foi resumir o mecanismo fisiopatológico e os principais fatores de risco para DA. Como complemento, também serão abordados alguns fatores de proteção associados ao menor risco de incidência da doença, como reserva cognitiva, atividade física e dieta.
Asunto: Doença de Alzheimer
Fatores de risco
Genética
Idioma: eng
País: Brasil
Editor: Universidade Federal de Minas Gerais
Sigla da Institución: UFMG
Departamento: FAR - DEPARTAMENTO DE ANÁLISES CLÍNICAS E TOXICOLÓGICAS
MED - DEPARTAMENTO DE CLÍNICA MÉDICA
Tipo de acceso: Acesso Aberto
metadata.dc.rights.uri: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/pt/
Identificador DOI: https://doi.org/10.1186/s12929-019-0524-y
URI: http://hdl.handle.net/1843/46951
Fecha del documento: 9-may-2019
metadata.dc.url.externa: https://jbiomedsci.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12929-019-0524-y
metadata.dc.relation.ispartof: Journal of Biomedical Science
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