Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/47647
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorFabiane Neves Silvapt_BR
dc.creatorLarissa Bessa Fernandespt_BR
dc.creatorGrazielle Layanne Mendes Santospt_BR
dc.creatorRaquel Borges Fariapt_BR
dc.creatorCarla Adriana Ferreira Durãespt_BR
dc.creatorIgor Viana Brandipt_BR
dc.date.accessioned2022-12-01T16:17:39Z-
dc.date.available2022-12-01T16:17:39Z-
dc.date.issued2016-10-
dc.citation.issue25pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/47647-
dc.description.abstractFood labels are important identifying elements, allowing the consumers to know, through the nutritional information, the composition of the product they wish to purchase. This study aimed to make a brief study of the nutritional information on fermented milk drinks containing Cerrado fruits, produced at the Institute of Agricultural Sciences from Federal University of Minas Gerais, according to the nutritional information of traditional milk drinks available in the market. To compare the nutritional content of the produced milk beverages with the traditional milk drinks, three types of traditional dairy drinks were acquired at random in the local market of Montes Claros. It was concluded that, despite having some differences in nutritional composition, milk drinks containing Cerrado fruits have higher nutritional potential, providing many nutrients in appropriate proportions and contributing to health in general, when consumed in recommended amounts.pt_BR
dc.description.resumoOs rótulos dos alimentos são importantes elementos identificadores, permitindo ao consumidor conhecer, por meio das informações nutricionais, a composição do produto que pretende adquirir. O presente trabalho teve como objetivo fazer um breve estudo da informação nutricional de bebidas lácteas fermentadas adicionadas de frutos do Cerrado, produzidas no Instituto de Ciências Agrárias da Universidade Federal de Minas Gerais, frente à informação nutricional de bebidas lácteas tradicionais disponíveis no mercado. Para que se pudesse comparar o teor nutricional das bebidas lácteas produzidas com as bebidas lácteas tradicionais, foram adquiridos, ao acaso, três tipos de bebidas lácteas tradicionais no comércio local de Montes Claros. Foi possível concluir que, apesar de apresentarem algumas diferenças na composição nutricional, é visto que as bebidas lácteas adicionadas de frutos do Cerrado apresentam maior potencial nutricional, fornecendo diversos nutrientes em proporções adequadas, podendo contribuir para a saúde, de modo geral, quando consumida em quantidades recomendadas.pt_BR
dc.description.sponsorshipFAPEMIG - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Geraispt_BR
dc.description.sponsorshipOutra Agênciapt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofCongresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentospt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subject.otherBebidas fermentadaspt_BR
dc.subject.otherSegurança alimentarpt_BR
dc.subject.otherAlimentos - Embalagenspt_BR
dc.titleEstudo do potencial nutricional de bebidas lácteas com frutos do cerradopt_BR
dc.typeArtigo de Eventopt_BR
Appears in Collections:Artigo de Evento

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Estudo do potencial nutricional de bebidas lácteas com frutos do cerrado.pdf147.55 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.