Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/47750
Type: Artigo de Periódico
Title: Tissue culture applied to carnivorous species
Other Titles: Cultura de tecidos aplicada a espécies carnívoras
Authors: Mariana Maestracci Macedo Caldeira
José Victor Maurício de Jesus
Hemelyn Soares Magalhães
Maria Antônia Santos de Carvalho
Monielly Santos Andrade
Claudinéia Ferreira Nunes
Abstract: The purpose of the review is to comment on available data on the application of plant tissue culture to carnivorous plants. Thus, the review encompassed publications from 1979 to 2017 along in vitrogermination studies and micropropagation techniques, such as somatic embryogenesis and organogenesis, which emphasized the responses of plant materials to the stimuli offered during in vitroculture. Tissue culture in carnivorous plants is presented as a tool to promote the increase of the population of these plants either for scientific and commercial purposes or for the conservation and reintroduction in their natural habitat, in order to ensure a sustainable exploitation of this nutritional pattern of plants. In general terms, the studies carried out were limited to the following aspects: cultivation technique, explant source, exogenously applied substances and culture medium. The review also revealed the absence of defined protocols for in vitro multiplication of large-scale carnivorous plants
Abstract: O objetivo da revisão é comentar dados disponíveis sobre a aplicação da cultura de tecidos vegetais para plantas carnívoras. Assim, a revisão englobou publicações de 1979 a 2017 com estudos de germinação in vitro e técnicas de micropropagação, como embriogênese somática e organogênese, os quais enfatizam as respostas dos materiais vegetais aos estímulos oferecidos durante o cultivo in vitro. A cultura de tecidos em plantas carnívoras apresenta-se como uma ferramenta para promover o aumento da população dessas plantas seja para fins científicos e comerciais ou para a conservação e reintrodução no habitat natural, a fim de assegurar uma exploração sustentável dessepadrão nutricionalde plantas. Em termos gerais, os estudos realizados limitaram-se aos aspectos: técnica de cultivo, fonte de explante, fitorreguladores e meio de cultura. A revisão revelou ainda a ausência de protocolos definidos para a multiplicação in vitro de plantas carnívoras em grande escala.
Subject: Biotecnologia
Plantas -- Propagação in vitro
Plantas carnívoras
language: por
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: ICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIAS
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.18188/sap.v19i4.22193
URI: http://hdl.handle.net/1843/47750
Issue Date: 2020
metadata.dc.url.externa: https://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/22193/17126
metadata.dc.relation.ispartof: Scientia Agraria Paranaensis
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