Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/48448
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dc.creatorCrisberg Luan Marques da Silvapt_BR
dc.creatorThalita Cordeiro Santospt_BR
dc.creatorLara Maria dos Santos Ferraz e Silvapt_BR
dc.creatorMariuze Loyane Pereira Oliveirapt_BR
dc.creatorClaudia Regina Vieirapt_BR
dc.date.accessioned2022-12-27T12:34:56Z-
dc.date.available2022-12-27T12:34:56Z-
dc.date.issued2018-
dc.citation.volume11pt_BR
dc.citation.issue3pt_BR
dc.citation.spage49pt_BR
dc.citation.epage56pt_BR
dc.identifier.issn1984-3801pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/48448-
dc.description.abstractBrazil is one of the largest biscuit producers in the world, being surpassed only by the USA. The Brazilian Cerrado presents great biodiversity in foods, mainly fruits with high cultural value, among them the pequi (Caryocar Brasiliense). Initially, when developing a new product and launching it on the market, it is essential to subject it to an acceptability assessment in order to predict its behavior towards the consumer. The objective of this work was to evaluate the acceptance of cookies manufactured with the addition of pequi flour. The preparation of the cookies began in the drying of the pequi pulp, weighing the ingredients and later the preparation of the cookies with 10% and 20% of pequi flour. Sensory analysis was performed through an evaluation of preference and acceptance. For the preference test, he used the paired discriminative comparison method, later the most preferred sample was submitted to the acceptance test to evaluate the attributes of taste, texture, appearance, global acceptance, hedonic scale of nine points, consumption intention and calculation of acceptability index. All formulations showed an acceptability index above 70% and considered as a sensorially accepted product.pt_BR
dc.description.resumoO Brasil é um dos maiores produtores de biscoito do mundo, sendo superado somente pelos EUA. O Cerrado brasileiro apresenta grande biodiversidade em alimentos, principalmente frutos com elevado valor cultural, dentre eles se destaca o pequi (Caryocar Brasiliense). Inicialmente, quando se pretende desenvolver um novo produto e lançá-lo no mercado, é fundamental submetê-lo a uma avaliação de aceitabilidade com o objetivo de prever o seu comportamento diante ao consumidor. O objetivo deste trabalho foi avaliar a aceitação de cookies fabricados com adição de farinha de pequi. A elaboração dos cookies teve início na secagem da polpa de pequi, pesagem dos ingredientes e posteriormente o preparo dos cookies com 10% e 20% de farinha de pequi. A análise sensorial foi realizada mediante a avaliação de preferência e aceitação. Para o teste de Preferência foi utilizado o método discriminativo de comparação pareada, posteriormente a amostra mais preferida foi submetida a teste de aceitação para avaliação dos atributos de sabor, textura, aparência, aceitação global, em escala hedônica de nove pontos, intenção de consumo e cálculo de índice de aceitabilidade. Todas as formulações apresentaram índice de aceitabilidade acima de 70% sendo considerado um produto sensorialmente aceito.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofGlobal Science and Technologypt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subject.otherAlimentos -- Avaliação sensorialpt_BR
dc.subject.otherPlantas dos cerradospt_BR
dc.subject.otherPequipt_BR
dc.subject.otherPanificaçãopt_BR
dc.subject.otherBiscoitospt_BR
dc.titleAceitação sensorial de biscoitos tipo cookie adicionados de farinha de pequi (Caryocar brasiliense)pt_BR
dc.title.alternativeSensory acceptance of cookie elaborated with pequi flour (Caryocar Brasiliense)pt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://rv.ifgoiano.edu.br/periodicos/index.php/gst/article/view/1018pt_BR
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