Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/48449
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorCrisberg Luan Marques da Silvapt_BR
dc.creatorThalita Cordeiro Santospt_BR
dc.creatorMariuze Loyane Pereira Oliveirapt_BR
dc.creatorLara Maria dos Santos Ferraz e Silvapt_BR
dc.creatorCirila Ionara Almeida Araújopt_BR
dc.creatorCamila Almeida de Jesuspt_BR
dc.creatorClaudia Regina Vieirapt_BR
dc.date.accessioned2022-12-27T12:46:07Z-
dc.date.available2022-12-27T12:46:07Z-
dc.date.issued2018-
dc.citation.volume10pt_BR
dc.citation.issue1pt_BR
dc.citation.spage78pt_BR
dc.citation.epage82pt_BR
dc.identifier.issn2447-6218pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/48449-
dc.description.abstractBrazil is one of the largest biscuit producers in the world, being surpassed only by the USA. The term cookie is employed in the United States and England and can be considered as synonymous with cookie. The Brazilian Cerrado presents great biodiversity in foods, mainly fruits with high cultural value, among them the "pequi" (Caryocar brasiliense) stands out. The objective of this study was to analyze the centesimal composition of cookies made with partial substitution of wheat flour for the fruit pulp flour of C. brasiliense. As for the centesimal composition, the contents were determined as follows: I) protein, using the Kjeldahl method, using a correction factor of 6.25, II) humidity, in an oven at 105ºC, until reaching constant weight, III) ash, by incineration in muffle at 550 ° C IV) lipids, a Soxhlet extractor was used and V) carbohydrates was determined by difference. The caloric value was calculated according to Atwater conversion factors. The data were analyzed using Analysis of Variance (ANOVA) and Tukey's test for comparison of means at a significance level of 5%. After the analysis of the centesimal composition of the cookies, it is concluded that the fruit pulp of C. brasiliense presents excellent nutritional value, proving the great potential of the flour as an alternative for the use in the elaboration of new food products.pt_BR
dc.description.resumoO Brasil é um dos maiores produtores de biscoito do mundo, sendo superado somente pelos EUA. O termo cookie é empregado nos Estados Unidos e na Inglaterra e pode ser considerado como sinônimo de biscoito. O Cerrado Brasileiro apresenta grande biodiversidade em alimentos, principalmente frutos com elevado valor cultural, dentre eles se destaca o “pequi”(Caryocar brasiliense). Objetivou-se analisar a composição centesimal de cookies elaborados com substituição parcial da farinha de trigo pela farinha da polpa dos frutos de C. brasiliense. Quanto a composição centesimal os teores foram determinados da seguinte maneira: I) proteína, pelo método Kjeldahl, utilizando fator de correção de 6,25, II) umidade, em estufa a 105ºC, até atingir peso constante, III) cinzas, por incineração em mufla a 550 °C IV) lipídeos, utilizou-se um extrator Soxhlet e V) carboidratos foi determinado por diferença. O valor calórico foi calculado de acordo com fatores de conversão de Atwater. Os dados gerados foram analisados utilizando a Análise de Variância (ANOVA) e teste de Tukey para comparação de médias, ao nível de significância de 5%.Após a análise da composição centesimal dos cookies conclui-se que a polpa do fruto de C. brasiliense, apresenta excelente valor nutricional, comprovando o grande potencial da farinha como alternativa para o aproveitamento na elaboração de novos produtos alimentícios.pt_BR
dc.description.sponsorshipFAPEMIG - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Geraispt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofCaderno de Ciências Agrárias - UFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subject.otherAlimentos -- Composiçãopt_BR
dc.subject.otherPlantas dos cerradospt_BR
dc.subject.otherPequipt_BR
dc.subject.otherBiscoitospt_BR
dc.subject.otherPanificaçãopt_BR
dc.titleComposição centesimal de biscoitos tipo cookies adicionados de farinha de Caryocar brasiliense Camb. (Caryocaraceae)pt_BR
dc.title.alternativeCentesimal composition of biscuits made withflour Caryocar brasiliense Camb. (Caryocaraceae)pt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://periodicos.ufmg.br/index.php/ccaufmg/article/view/3024pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.