Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/51052
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dc.contributor.advisor1Ana Maria Caetano de Fariapt_BR
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/2268635568464108pt_BR
dc.contributor.advisor-co1Jacqueline Isaura Alvarez Leitept_BR
dc.contributor.referee1Rafael Rezendept_BR
dc.contributor.referee2Adriana César Bonomopt_BR
dc.contributor.referee3Simone Correa da Silvapt_BR
dc.contributor.referee4Angélica Thomaz Vieirapt_BR
dc.creatorAna Carolina Garcia de Las Ballonas Campolinapt_BR
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/4696570413187197pt_BR
dc.date.accessioned2023-03-20T15:14:06Z-
dc.date.available2023-03-20T15:14:06Z-
dc.date.issued2022-03-29-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/51052-
dc.description.abstractAxial spondyloarthritis (SpA) are a group of chronic systemic inflammatory diseases primarily located in the axial skeleton - spine and sacroiliac joints. Studies have shown a strong genetic overlap between SpA and inflammatory bowel diseases indicating a relationship between events triggered in the gut and inflammation in the entheses and joints. Growing evidence also suggests that the gut microbiota is involved in the initiation and progression of axial SpA. Our objective in this study was to compare the microbiota of individuals with axial SpA compared to healthy controls and to analyze possible associations between the intestinal microbiota, intestinal permeability and clinical parameters of the disease. For this, 21 patients from the Hospital das Clínicas of the Federal University of Minas Gerais (HC-UFMG/EBSERH) and 21 healthy patients recruited through social networks were selected. Stool and blood samples were collected in addition to anthropometric and dietary data from all study participants. Our results showed that patients with axial SpA have serum markers of increased intestinal permeability, bacterial translocation, intestinal inflammation and increased levels of the inflammatory cytokine IL-17 compared to the healthy control group. In addition, these patients also had a higher percentage of body fat and a lower intake of folate and manganese. When evaluating the intestinal microbiota profile between the groups, we observed that axial spondyloarthritis was associated with changes in the abundance of 10 genera that were considered likely biomarkers in these patients with axial SpA. The most abundant genera were Acidaminococcus, Ruminococcus_gauvreauii_group, Howardella, Klebsiella, Methanobrevibacter, UBA1819 and Veillonella. At the same time, the genera Eubacterium_xylanophilum_group, Bilophila and Lachnoclostridium were significantly reduced in the axial SpA group compared to the control. We also observed significant correlations between some of these genera and between them and the metadata collected.pt_BR
dc.description.resumoAs espondiloartrites (EpA) axiais são um grupo de doenças inflamatórias sistêmicas crônicas com localização principal no esqueleto axial - coluna vertebral e articulações sacroilíacas. Estudos mostraram uma forte sobreposição genética entre EpA e doenças inflamatórias intestinais indicando uma relação entre eventos desencadeados no intestino e inflamação nas enteses e articulações. Evidências crescentes também sugerem que a microbiota intestinal está envolvida no início e na progressão da EpA axial. Nosso objetivo neste estudo foi comparar a microbiota de indivíduos com EpA axial em relação a controles saudáveis e analisar possíveis associações entre a microbiota intestinal, a permeabilidade intestinal e parâmetros clínicos da doença. Para isto, foram selecionados 21 pacientes do Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Minas Gerais (HC-UFMG/EBSERH) e 21 pacientes saudáveis recrutados pelas redes sociais. Foram coletadas amostras de fezes e sangue além de dados antropométricos e dietéticos de todos os participantes do estudo. Nossos resultados mostraram que pacientes com EpA axial apresentam marcadores séricos de aumento da permeabilidade intestinal, de translocação bacteriana, de inflamação intestinal e níveis da citocina inflamatória IL-17 aumentados em relação ao grupo controle saudável. Além disto, esses pacientes apresentaram também um maior percentual de gordura corporal e menor ingestão de folato e manganês. Ao avaliar o perfil da microbiota intestinal entre os grupos, observamos que a espondiloartrite axial estava associado com alterações na abundância de 10 gêneros que foram consideradas como prováveis biomarcadores nestes pacientes com EpA axial. Os gêneros com maior abundância foram Acidaminococcus, Ruminococcus_gauvreauii_group, Howardella, Klebsiella, Methanobrevibacter, UBA1819 e Veillonella. Ao mesmo tempo, os gêneros Eubacterium_xylanophilum_group, Bilophila e Lachnoclostridium estavam significativamente reduzidos no grupo EpA axial em relação ao controle. Também observamos correlações significativas entre alguns destes gêneros entre si e destes com metadados coletados.pt_BR
dc.description.sponsorshipCNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológicopt_BR
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpt_BR
dc.description.sponsorshipOutra Agênciapt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICB - DEPARTAMENTO DE BIOQUÍMICA E IMUNOLOGIApt_BR
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Bioquímica e Imunologiapt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectEspondiloartrite axialpt_BR
dc.subjectMicrobiota intestinalpt_BR
dc.subjectPermeabilidade intestinalpt_BR
dc.subjectInflamaçãopt_BR
dc.subject.otherBioquímica e imunologiapt_BR
dc.subject.otherEspondilite anquilosantept_BR
dc.subject.otherMicrobioma gastrointestinalpt_BR
dc.subject.otherInflamaçãopt_BR
dc.titleMicrobiota intestinal de pacientes com espondiloartrite axial: correlação com marcadores de permeabilidade intestinal, clínicos e dietéticospt_BR
dc.title.alternativeIntestinal microbiota of patients with axial spondyloarthritis: correlation with intestinal permeability, clinical and dietary markerspt_BR
dc.typeTesept_BR
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