Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/1843/52227
Type: | Tese |
Title: | Mini-DNA Barcode para autenticação de produtos de pescado processado |
Other Titles: | Mini-DNA Barcode for authentication of processed fish products |
Authors: | Glauber Batista Gois |
First Advisor: | Denise Aparecida Andrade de Oliveira |
First Co-advisor: | Lissandra Sousa Dalsecco |
Abstract: | A substituição de espécies é uma forma de fraude em pescados com o propósito principal de ganho econômico. O DNA Barcode é uma metodologia que utiliza informações de sequência de DNA específicas de uma espécie para a sua identificação. Trabalhos anteriores estabeleceram a usabilidade de sequências curtas de DNA Barcode para identificação de espécimes contendo DNA degradado. Este estudo visa desenvolver um método de mini-DNA Barcode para 25 espécies de peixes comumente utilizadas em produtos de pescado na região de Belo Horizonte, MG, Brasil. Quatro pares de primers de mini-DNA Barcode direcionados a fragmentos curtos da região do código de barras do DNA do citocromo c oxidase I (COI) foram desenvolvidos usando diversas sequências de DNA já depositadas em bancos de dados universais. O método desenvolvido provou-se eficaz para a identificação de espécies em produtos processados de pescado. |
Abstract: | Species substitution is a form of fish fraud for the main purpose of economic gain. DNA Barcode is a methodology that uses species-specific DNA sequence information for its identification. Previous work has established the usability of short Barcode DNA sequences for identifying specimens containing degraded DNA. This study aims to develop a mini-DNA Barcode method for 25 fish species commonly used in fish products in the region of Belo Horizonte, MG, Brazil. Four pairs of mini-DNA Barcode primers targeting short fragments of the cytochrome c oxidase I (COI) DNA barcode region were developed using several DNA sequences already deposited in universal databases. The method developed proved to be effective for identifying species in processed fish products. |
Subject: | Genética |
language: | por |
metadata.dc.publisher.country: | Brasil |
Publisher: | Universidade Federal de Minas Gerais |
Publisher Initials: | UFMG |
metadata.dc.publisher.department: | VET - DEPARTAMENTO DE ZOOTECNIA |
metadata.dc.publisher.program: | Programa de Pós-Graduação em Zootecnia |
Rights: | Acesso Aberto |
URI: | http://hdl.handle.net/1843/52227 |
Issue Date: | 10-Sep-2021 |
Appears in Collections: | Teses de Doutorado |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
TESE GLAUBER BATISTA GOIS FINAL1.pdf | 1.23 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.