Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/52638
Type: Artigo de Periódico
Title: Study of the differentially abundant proteins among leishmania amazonensis, l. braziliensis, and l. infantum
Authors: Bruna Soares de Souza Lima Rodrigues
Bárbara Beiral Esteves
Luiz Carlos Fialho Júnior
Tiago Antônio de Oliveira Mendes
Simone da Fonseca Pires
Donat Alexander de Chapeaurouge
Jonas Enrique Aguilar Perales
Hélida Monteiro de Andrade
Abstract: Leishmaniasis has been considered as emerging and re-emerging disease, and its increasing global incidence has raised concerns. The great clinical diversity of the disease is mainly determined by the species. In several American countries, tegumentary leishmaniasis (TL) is associated with both Leishmania amazonensis and L. braziliensis, while visceral leishmaniasis (VL) is associated with L. (L.) infantum. The major molecules that determine the most diverse biological variations are proteins. In the present study, through a DIGE approach, we identified differentially abundant proteins among the species mentioned above. We observed a variety of proteins with differential abundance among the studied species; and the biological networks predicted for each species showed that many of these proteins interacted with each other. The prominent proteins included the heat shock proteins (HSPs) and the protein network involved in oxide reduction process in L. amazonensis, the protein network of ribosomes in L. braziliensis, and the proteins involved in energy metabolism in L. infantum. The important proteins, as revealed by the PPI network results, enrichment categories, and exclusive proteins analysis, were arginase, HSPs, and trypanothione reductase in L. amazonensis; enolase, peroxidoxin, and tryparedoxin1 in L. braziliensis; and succinyl-CoA ligase [GDP -forming] beta-chain and transaldolase in L. infantum.
Abstract: A leishmaniose tem sido considerada uma doença emergente e reemergente, e sua crescente incidência global tem gerado preocupações. A grande diversidade clínica da doença é determinada principalmente pela espécie. Em vários países americanos, a leishmaniose tegumentar (LT) está associada tanto à Leishmania amazonensis quanto à L. braziliensis, enquanto a leishmaniose visceral (LV) está associada à L. (L.) infantum. As principais moléculas que determinam as mais diversas variações biológicas são as proteínas. No presente estudo, por meio de uma abordagem DIGE, identificamos proteínas diferencialmente abundantes entre as espécies mencionadas acima. Observamos uma variedade de proteínas com abundância diferencial entre as espécies estudadas; e as redes biológicas previstas para cada espécie mostraram que muitas dessas proteínas interagiram entre si. As proteínas proeminentes incluíram as proteínas de choque térmico (HSPs) e a rede de proteínas envolvidas no processo de redução de óxido em L. amazonensis, a rede de proteínas de ribossomos em L. braziliensis e as proteínas envolvidas no metabolismo energético em L. infantum. As proteínas importantes, reveladas pelos resultados da rede PPI, categorias de enriquecimento e análise de proteínas exclusivas, foram arginase, HSPs e tripanotiona redutase em L. amazonensis; enolase, peroxidoxina e triparedoxina1 em L. braziliensis; e succinil-CoA ligase [formadora de GDP] cadeia beta e transaldolase em L. infantum.
Subject: Leishmaniose
Leishmania braziliensis
Leishmania infantum
Proteínas
Doenças parasitárias
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: FAR - DEPARTAMENTO DE ANÁLISES CLÍNICAS E TOXICOLÓGICAS
ICB - DEPARTAMENTO DE PARASITOLOGIA
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0240612
URI: http://hdl.handle.net/1843/52638
Issue Date: 15-Oct-2020
metadata.dc.url.externa: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0240612
metadata.dc.relation.ispartof: PLOS ONE
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