Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/52844
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorJosé Fábio Soarespt_BR
dc.creatorLara Aguiar Borgespt_BR
dc.creatorIgor Viana Brandipt_BR
dc.creatorSérgio Henrique Sousa Santospt_BR
dc.creatorJuliana Pinto de Limapt_BR
dc.date.accessioned2023-05-05T12:37:25Z-
dc.date.available2023-05-05T12:37:25Z-
dc.date.issued2021-03-27-
dc.citation.volume10pt_BR
dc.citation.issue3pt_BR
dc.citation.spagee58010313734pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.33448/rsd-v10i3.13734pt_BR
dc.identifier.issn2525-3409pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/52844-
dc.description.abstractBuriti (Mauritia flexuosa L.) is a palm of the Arecaceae family, which occurs in Cerrado, being found notably in the paths. Buriti fruit stands out for having a complex chemical composition, with na emphasis on its lipid fraction. However, depending of the region where the fruits occur, this vegetable oil may have different characteristics. In this sense, this work aimed to characterize the buriti oil from three municipalities in northern region of Minas Gerais. Physical-chemical characterization analyzes were performed, fatty acid profile by gas chromatografy, lutein, α- and β- carotenes by high performance liquid chromatography and total carotenoids by spectrophotometry. The results showed that there was no significant difference between the samples from each region analyzed. Besides, the oil presented good yield, excellent physical-chemical quality, in addition to being a rich source of unsaturated fatty acids and total carotenoids. Thus, buriti oil from the northern region of Minas Gerais has good potential for application by the food industry.pt_BR
dc.description.resumoO buriti (Mauritia flexuosa L.) é uma palmeira da família Arecaceae, que ocorre no Cerrado, sendo encontrado notadamente nas veredas. O fruto do buriti se destaca por possuir uma composição química complexa, com destaque para sua fração lipídica. Entretanto, dependendo da região de ocorrência dos frutos, este óleo vegetal pode apresentar características distintas. Nesse sentido, este trabalho teve como objetivo caracterizar o óleo de buriti proveniente de três municípios do Norte de Minas Gerais. Foram realizadas análises de caracterização físico-química, perfil de ácidos graxos por cromatografia gasosa, luteína, α–e β-carotenos por cromatografia líquida de alta eficiência e carotenoides totais por espectrofotometria. Os resultados demostraram que não houve diferença significativa entre as amostras de cada município analisado. Além disso, o óleo apresentou bom rendimento, ótima qualidade físico-química, além de ser uma fonte rica de ácidos graxos insaturados e carotenoides totais. Sendo assim, o óleo de buriti da região do Norte de Minas Gerais possui bom potencial para aplicação pela indústria de alimentos.pt_BR
dc.description.sponsorshipCNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológicopt_BR
dc.description.sponsorshipFAPEMIG - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Geraispt_BR
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpt_BR
dc.description.sponsorshipOutra Agênciapt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofResearch, Society and Development-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subject.otherBuritipt_BR
dc.subject.otherÁcidos graxospt_BR
dc.subject.otherCarotenóidespt_BR
dc.subject.otherPlantas dos cerradospt_BR
dc.titleCaracterização do óleo de buriti produzido no Norte de Minas Gerais: parâmetros de qualidade, perfil de ácidos graxos e conteúdo de carotenoidespt_BR
dc.title.alternativeCharacterization of buriti oil produced in northern region of Minas Gerais: quality parameters, fatty acid profile and carotenoids contentpt_BR
dc.title.alternativeCaracterización del aceite de buriti producido en el norte de Minas Gerais: parámetros de calidad, perfil de ácidos grasos y contenido de carotenoidespt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/13734pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Caracterização do óleo de buriti produzido no Norte de Minas Gerais.pdf256.68 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.