Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/52896
Type: Artigo de Periódico
Title: Effect of grazing management strategies on the yield and nutritional value of Marandu grass in the semiarid of Brazil
Other Titles: Efeito de estratégias de manejo do pastejo na produtividade e valor nutricional do capim-Marandu no semiárido brasileiro
Authors: Maria Catiane Araújo Silva Veloso
Eleuza Clarete Junqueira de Sales
Flávio Pinto Monção
Vicente Ribeiro Rocha Júnior
Virgílio Mesquita Gomes
Dorismar David Alves
Sidnei Tavares dos Reis
João Paulo Sampaio Rigueira
Amanda Maria Silva Alencar
Ignacio Aspiazú
Abstract: The objective of this study was to evaluate the effects of two grazing management strategies on structural, productive and nutritional parameters of Marandu grass (Urochloa brizantha cv. Marandu). A completely randomized block design with two pasture management strategies and eight replications (blocks) was used. The grazing management strategies were: (1) low intensity rotational grazing (LI), with a pre-grazing sward height of 40 cm and a post-grazing sward height of 24 cm, i.e., a defoliation intensity of 50%; (2) High intensity rotational grazing (HI), with a pre-grazing sward height of 40 cm and a post-grazing sward height of 10 cm (±70% defoliation intensity). Pastures were sampled before and after grazing for estimation of forage mass, forage accumulation rate, structural characteristics, nutritional value and dry matter intake.The LI strategy resulted in higher dry matter production than HI before (18.33%) and after grazing (49.06%), increasing pre-grazing forage density by 13.21% (P < 0.05). The production of potentially digestible dry matter was highest (P < 0.05) in LI strategy (21.3% before and 39.6% after grazing, respectively). Higher post-grazing green forage mass (45%) increased the residual crude protein in LI. The LI management strategy increased forage mass production and can be used in Marandu grass pastures.
Abstract: Objetivou-se por meio deste trabalho avaliar os efeitos de duas estratégias de manejo do pastejo sobre os parâmetros estruturais, produtivos e nutricionais do capim-Marandu (Urochloa brizantha cv. Marandu). O delineamento experimental foi em blocos casualizados com duas estratégias de manejo da pastagem e oito repetições (blocos). As estratégias de manejo do pastejo foram: (1) pastejo rotacional menos intensivo (LI), com altura do pasto pré-pastejo de 40 cm e altura do pasto pós-pastejo de 24 cm, ou seja, intensidade de desfolha de 50%; (2) pastejo rotativo mais intensivo (HI), com altura do pasto pré-pastejo de 40 cm e altura do pasto pós-pastejo de 10 cm (±70% densidade de desfolha). As pastagens foram amostradas antes e após o pastejo para estimativa da massa de forragem, taxa de acúmulo de forragem, características estruturais, valor nutricional e consumo de matéria seca. A estratégia LI resultou em maior produção de matéria seca do que HI antes (18,33%) e após pastejo (49,06%), aumentando a densidade de forragem pré-pastejo em 13,21% (P < 0,05). A produção de matéria seca potencialmente digestível foi maior (P < 0,05) na estratégia LI (21,3% antes e 39,6% após o pastejo, respectivamente). Maior matéria seca verde total pós-pastejo (45%) aumentou a proteína bruta residual em LI. A estratégia de manejo da LI aumentou a produção em massa de forragem e pode ser utilizada em pastagens de capim-Marandu.
Subject: Pastagens - Manejo
Forragem
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: ICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIAS
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n4p2503
URI: http://hdl.handle.net/1843/52896
Issue Date: 20-May-2021
metadata.dc.url.externa: https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/41590
metadata.dc.relation.ispartof: Semina: Ciências Agrárias
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.