Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/55552
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dc.creatorDavi Pereira Rosa Araújopt_BR
dc.creatorLuana Viana Araújopt_BR
dc.creatorRenata Costa Silva Araújopt_BR
dc.creatorLeonardo Giordano Paternopt_BR
dc.creatorAlan Ribeiro Mólpt_BR
dc.creatorVânya Márcia Duarte Pasapt_BR
dc.creatorBreno Nonato de Melopt_BR
dc.date.accessioned2023-06-29T17:51:38Z-
dc.date.available2023-06-29T17:51:38Z-
dc.date.issued2019-
dc.citation.issue15pt_BR
dc.citation.spage3803pt_BR
dc.citation.epage3807pt_BR
dc.identifier.isbn9788563273413pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/55552-
dc.description.abstractA new class of polyols was prepared via glycerolysis of PET (PET-ol) and used in the synthesis of polyurethanes (PU). The PET-ols were prepared at 240°C at the rates of 30, 40, 50%, under basic catalysis in 60 min of reaction. The PU's were formulated with PET-ols reacted with 4,4'-diphenylmethane diisocyanate (MDI) in the ratio NCO/OH = 2, catalyzed with dibutyltin dilaurate and water as blowing agent. The materials were characterized by FTIR, TGA, OH content, acidity, GPC and density. The thermal stability of PET-ol increased with increasing PET content. The efficiency of the formation of new polyols is observed in the FTIR spectra by the appearance and suppression of characteristic bands of the starting materials, generating a polyhydroxylated polyester. The PUs presented with great dimensional stability and low density. The thermal stability of PU’s was lower than that of polyols, because it is a distinct polymeric nature, with a lower degree of aromaticity.pt_BR
dc.description.resumoUma nova classe de polióis foi preparada via glicerólise do PET (PET-ol), e empregada na síntese de poliuretanos (PU). Os PET-óis foram preparados a 240°C nos teores de 30, 40, 50%, sob catálise básica em 60 min de reação. Os PU’s foram formulados com os PET-óis reagidos com 4,4’-difenilmetano diisocianato (MDI) na razão NCO/OH=2, catalisada com dilaurato de dibutilestanho e água como agente de expansão. Os materiais foram caracterizados por FTIR, por TGA, teor de OH, acidez, por GPC e por densidade. A estabilidade térmica do PET-ol aumentou, com aumento do teor de PET. A eficiência da formação de novos polióis é observada nos espectros de FTIR, pelo surgimento e supressão de bandas características dos materiais de partida, gerando um poliéster polihidroxilado. Os PU’s apresentaram-se com ótima estabilidade dimensional e baixa densidade. A estabilidade térmica dos PU’s mostrou-se menor que a dos polióis, pois trata-se de natureza polimérica distinta, com menor grau de aromaticidade.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICX - DEPARTAMENTO DE QUÍMICApt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofCongresso Brasileiro de Polímerospt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectPoliolpt_BR
dc.subjectGPCpt_BR
dc.subjectReciclagem químicapt_BR
dc.subjectEspumaspt_BR
dc.subjectGlicerólisept_BR
dc.subject.otherPolióispt_BR
dc.subject.otherEspumapt_BR
dc.subject.otherPolímerospt_BR
dc.subject.otherPoliuretanaspt_BR
dc.subject.otherGarrafas PETpt_BR
dc.subject.otherReciclagempt_BR
dc.subject.otherSíntesept_BR
dc.titlePet-ol uma nova classe de polióis na síntese de poliuretanospt_BR
dc.title.alternativePet-ol a new class of polyeses in the synthesis of polyurethanespt_BR
dc.typeArtigo de Eventopt_BR
dc.url.externahttp://e-democracia.com.br/cbpol/anais/2019/pdfs/plenary/4EGQ.pdfpt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9878-7339pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-7716-0318pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-4029-3410pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-2510-3845pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-2681-3881pt_BR
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