Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/56485
Type: Artigo de Periódico
Title: Physicochemical characterization and paper spray mass spectrometry analysis of Myrciaria Floribunda (H. West ex Willd.) O. Berg accessions
Authors: Yesenia Mendoza García
Ana Luiza Coeli Cruz Ramos
Afonso Henrique de Oliveira Júnior
Ana Cardoso Clemente Filha Ferreira de Paula
Angelita Cristine de Melo
Moacir Alves Andrino
Mauro Ramalho Silva
Rodinei Augusti
Raquel Linhares Bello de Araújo
Eurico Eduardo Pinto de Lemos
Júlio Onésio Ferreira Melo
Abstract: Myrciaria floribunda, also known as rumberry, is a tree native to the Brazilian Atlantic Forest, where its fruits have the potential for commercial use. This study evaluates the antioxidant potential, determines the phytochemical profile, and chemically characterizes the rumberry fruit. Accessions were sampled from the Rumberry Active Germplasm Bank of the Federal University of Alagoas, Brazil. Physical characteristics, chemical characteristics, and phenolic compound content were analyzed. Chemical profile characterization was carried out using PSMS. Accessions had an average weight of 0.86 g. Accession AC137 presented a higher pulp yield (1.12 g). AC132 and AC156 had larger fruits, AC137 showed greater firmness (5.93 N), and AC160 had a higher and total phenolic content ratio (279.01 ± 11.11). Orange-colored accessions scored higher in evaluated parameters, except for AC160 for phenolic content. Thirty-two compounds were identified on positive ionization mode and 42 compounds on negative ionization mode using PSMS. Flavonoids, followed by the derivatives of benzoic acid, sugars, and phenylpropanoids, were the most prominent. Myricitrin, quercitrin, and catechin stand out as flavonoids that have been reported in previous studies with antioxidant and antimicrobial properties, in addition to health and therapeutical benefits, demonstrating the potential of the rumberry fruit.
Abstract: Myrciaria floribunda, também conhecida como rumberry, é uma árvore nativa da Mata Atlântica brasileira, onde seus frutos apresentam potencial para uso comercial. Este estudo avalia o potencial antioxidante, determina o perfil fitoquímico e caracteriza quimicamente o fruto do rumberry. Os acessos foram coletados do Banco de Germoplasma Ativo Rumberry da Universidade Federal de Alagoas, Brasil. Foram analisadas características físicas, características químicas e teor de compostos fenólicos. A caracterização do perfil químico foi realizada usando PSMS. Os acessos apresentaram peso médio de 0,86 g. O acesso AC137 apresentou maior rendimento de polpa (1,12 g). AC132 e AC156 apresentaram frutos maiores, AC137 apresentou maior firmeza (5,93 N) e AC160 maior índice de fenólicos totais (279,01 ± 11,11). Os acessos de cor laranja pontuaram mais nos parâmetros avaliados, exceto para AC160 para conteúdo fenólico. Trinta e dois compostos foram identificados no modo de ionização positiva e 42 compostos no modo de ionização negativa usando PSMS. Os flavonóides, seguidos pelos derivados do ácido benzóico, açúcares e fenilpropanóides, foram os mais proeminentes. A miricitrina, a quercitrina e a catequina destacam-se como flavonoides que já foram relatados em estudos anteriores com propriedades antioxidantes e antimicrobianas, além de benefícios terapêuticos e de saúde, demonstrando o potencial da fruta rumberry.
Subject: Mirtacea
Flora-Brasil
Compostos fenólicos
Flavonoides
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: FAR - DEPARTAMENTO DE ALIMENTOS
ICX - DEPARTAMENTO DE QUÍMICA
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.3390/molecules26237206
URI: http://hdl.handle.net/1843/56485
Issue Date: 2021
metadata.dc.url.externa: https://www.mdpi.com/1420-3049/26/23/7206
metadata.dc.relation.ispartof: Molecules
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