Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/56542
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dc.creatorNatália Anício Cardosopt_BR
dc.creatorLígia de Loiola Cisneirospt_BR
dc.creatorCarla Jorge Machadopt_BR
dc.creatorJuliana Merlin Cenedezipt_BR
dc.creatorRicardo Jayme Procópiopt_BR
dc.creatorTúlio Pinho Navarropt_BR
dc.date.accessioned2023-07-17T21:46:49Z-
dc.date.available2023-07-17T21:46:49Z-
dc.date.issued2017-
dc.citation.volume44pt_BR
dc.citation.issue2pt_BR
dc.citation.spage147pt_BR
dc.citation.epage153pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1590/0100-69912017002007pt_BR
dc.identifier.issn0100-6991pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/56542-
dc.description.abstractObjective: to evaluate whether bacterial genus is a risk factor for major amputation in patients with diabetic foot and infected ulcer. Methods: we conducted a case-control, observational study of 189 patients with infected ulcers in diabetic feet admitted to the Vascular Surgery Service of the Risoleta Tolentino Neves Hospital, from January 2007 to December 2012. The bacteriological evaluation was performed in deep tissue cultures from the lesions and amputation was considered major when performed above the foot’smiddle tarsus. Results: the patients’mean age was 61.9±12.7 years; 122 (64.6%) were men. The cultures were positive in 86.8%, being monomicrobial in 72% of the cases. In patients with major amputation, Acinetobacter spp. (24.4%), Morganella spp. (24.4%), Proteus spp. (23.1%) and Enterococcus spp. (19.2%) were the most frequent types of bacteria. The most commonly isolated species were Acinetobacter baumannii, Morganella morganii, Pseudomonas aeruginosa and Proteus mirabilis. As predictors of major amputation, we identified the isolation of the generaAcinetobacter spp. and Klebsiella spp., serum creatinine ≥1.3mg/dl and hemoglobin <11g/dl. Conclusion: the bacterial genera Acinetobacter spp. and Klebsiella spp. identified in infected ulcers of patients with diabetic foot were associated with a higher incidence of major amputation.pt_BR
dc.description.resumoObjetivo: avaliar se gênero bacteriano é fator de risco para amputação maior em pacientes com pé diabético e úlcera infectada. Método: estudo observacional do tipo caso-controle de 189 pacientes com úlcera infectada em pé diabético admitidos pelo Serviço de Cirurgia Vascular do Hospital Risoleta Tolentino Neves, no período de janeiro de 2007 a dezembro de 2012. A avaliação bacteriológica foi realizada em cultura de tecido profundo das lesões e a amputação foi considerada como maior quando realizada acima do médio tarso do pé. Resultados: a média de idade dos pacientes foi 61,9±12,7 anos e 122 (64,6%) eram homens. As culturas foram positivas em 86,8%, sendo monomicrobianas em 72% dos casos. Nos pacientes com amputação maior, os gêneros de bactérias mais frequentes foram Acinetobacter spp. (24,4%), Morganella spp. (24,4%), Proteus spp. (23,1%) e Enterococcus spp. (19,2%) e as espécies mais isoladas foram Acinetobacter baumannii, Morganella morganii, Pseudomonas aeruginosa e Proteus mirabilis. Identificou-se como fatores preditivos para amputação maior o isolamento dos gêneros Acinetobacter spp. e Klebsiella spp.,e níveis séricos de creatinina ≥1,3mg/dl e de hemoglobina <11g/dl. Conclusão: os gêneros bacterianos Acinetobacter spp. e Klebsiella spp. identificados nas úlceras infectadas dos pacientes com pé diabético associaram-se a maior incidência de amputação maior.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentEEF - DEPARTAMENTO DE FISIOTERAPIApt_BR
dc.publisher.departmentEEFFTO - ESCOLA DE EDUCAÇÃO FISICA, FISIOTERAPIA E TERAPIA OCUPACIONALpt_BR
dc.publisher.departmentMED - DEPARTAMENTO DE CIRURGIApt_BR
dc.publisher.departmentMED - DEPARTAMENTO DE MEDICINA PREVENTIVA SOCIALpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista do Colégio Brasileiro de Cirurgiõespt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectPé diabéticopt_BR
dc.subjectÚlcera do pépt_BR
dc.subjectInfecçãopt_BR
dc.subjectAmputaçãopt_BR
dc.subject.otherPé diabéticopt_BR
dc.subject.otherÚlcera do pépt_BR
dc.subject.otherInfecçãopt_BR
dc.subject.otherAmputação cirúrgicapt_BR
dc.titleGênero bacteriano é fator de risco para amputação maior em pacientes com pé diabéticopt_BR
dc.title.alternativeBacterial genus is a risk factor for major amputation in patients with diabetic footpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.scielo.br/j/rcbc/a/WkF7McHWksW4xcZPkGywgCm/?lang=enpt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-8134-5825pt_BR
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