Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/56611
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorLeandro de Oliveira Costapt_BR
dc.creatorJosé Oyama Moura Leitept_BR
dc.creatorWalter Moreira Fonsecapt_BR
dc.creatorNilder Nister Alves Reis Júniorpt_BR
dc.creatorGabriela Bhering Gomespt_BR
dc.creatorBarbara Couto Cifuentes Gonçalvespt_BR
dc.creatorDébora Úrsula Fernades Souzapt_BR
dc.creatorLucas Amorim Ribeiro da Cruzpt_BR
dc.creatorTúlio Pinho Navarropt_BR
dc.date.accessioned2023-07-18T19:50:36Z-
dc.date.available2023-07-18T19:50:36Z-
dc.date.issued2019-09-22-
dc.citation.volume30pt_BR
dc.citation.spagee-3003pt_BR
dc.citation.epage8pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.5935/2238-3182.20200015pt_BR
dc.identifier.issn2238-3182pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/56611-
dc.description.abstractBackground: Patients with peripheral vasculopathy are routinely hospitalized for surgical procedures or clinical treatment due to complications of the underlying disease. The real impact of malnutrition in these patients during hospitalization is still poorly understood. Aim: This study aimed to assess mortality predictors in patients with peripheral vascular disease during hospitalization. Methods: This retrospective observational study evaluate one hundred and seventeen patients over 18 years admitted to the vascular surgery service of a tertiary hospital in the period of June 2013 and August 2014 due to complications of vascular disease. They were assessed for clinical parameters, comorbidities, demographics, complications during hospitalization and nutritional status. Data were collected through interviews, the questionnaire Subjective Global Nutritional Assessment (SGA), laboratory exam and physical examination. Results: One hundred and seventeen patients with peripheral vascular disease were followed during admission due to vascular complications. Overall mortality was 7.7%, and malnourished patients or patients at nutritional risk were 39,0% of the sampled population By multivariate analysis both rating by SGA (OR 6.15, CI 1.092 to 34.74, P = 0.039), the presence of heart disease (OR 8.51 CI 1,56 to 47.44 P = 0.015) were independent predictors of mortality. When the patient was classified as malnourished or suspected of being malnourished by SGA it increased 6.15 times the odds of death during hospitalization, while the presence of heart disease increased by 8.51 times. Conclusion: Patients hospitalized for complications of peripheral vascular disease present as risk factors for mortality: malnutrition and the presence of heart diseasept_BR
dc.description.resumoIntrodução: Pacientes portadores de vasculopatia periférica internam recorrentemente para procedimentos cirúrgicos ou tratamento clínico devido a complicações da doença de base. O real impacto da desnutrição nesses pacientes durante a internação ainda é pouco compreendido. Objetivo: Investigar os fatores de risco associados à mortalidade em pacientes internados com doença vascular periférica devido a complicação da doença vascular. Métodos: Estudo observacional retrospectivo avaliou cento e dezessete pacientes acima de 18 anos admitidos no serviço de cirurgia vascular de hospital terciário no período de junho de 2013 a agosto de 2014 por complicação da doença vascular. Avaliados parâmetros clínicos, comorbidades, dados demográficos, complicações durante a internação e estado nutricional. Dados coletados por meio de entrevista, aplicação do questionário Avaliação Global Subjetiva (AGS), exame físico e laboratoriais e dados de prontuário. Resultados: Cento e dezessete pacientes com doença vascular periférica avaliados em relação a complicações vasculares durante internação. Mortalidade geral de 7,7% e pacientes desnutridos ou com suspeita de desnutrição eram 39% da amostra Através da análise multivariada, tanto a classificação AGS (OR 6,15 CI 1,092-34,74 P = 0,039) quanto a presença de doença cardíaca (OR 8,51 CI 1,56-47,44 P = 0,015) foram fatores preditores independentes para mortalidade. Pacientes com doença vascular classificados em suspeita de estarem desnutridos ou desnutridos apresentaram chance de ir a óbito durante a internação aumentada em 6,15 vezes, enquanto a cardiopatia elevou essa chance 8,51 vezes. Conclusão: Pacientes internados por complicação de doença vascular periférica apresentam como fatores de risco para mortalidade a desnutrição e a presença de doença cardíaca.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentMED - DEPARTAMENTO DE CIRURGIApt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista Médica de Minas Geraispt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAvaliação Nutricionalpt_BR
dc.subjectDoença Arterial Periféricapt_BR
dc.subjectMortalidadept_BR
dc.subjectCardiopatiaspt_BR
dc.subject.otherAvaliação Nutricionalpt_BR
dc.subject.otherDoença Arterial Periféricapt_BR
dc.subject.otherMortalidadept_BR
dc.subject.otherCardiopatiaspt_BR
dc.titleFatores de risco relacionados à mortalidade em pacientes internados por Doença Arterial Periféricapt_BR
dc.title.alternativeRisk Factors related to patients hospitalized for Peripheral Arterial Diseasept_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://rmmg.org/artigo/detalhes/2654pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-8134-5825pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.