Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/57069
Type: Artigo de Periódico
Title: Influence of heat treatment on the mechanical properties of CrNi stainless steel orthodontic wires
Authors: Clariana Hoehnesepúlveda
Sávio Morato de Lacerda Gontijo
Leandro de Arruda Santos
Alexandre Fortes Drummond
Leonardo Foresti Soares de Menezes
Leniana Santos Neves
Esdras Campos França
Abstract: Introduction: The heat treatment of stainless steel wires is a routine clinical procedure adopted by many dentists in order to relieve the stress caused after performing bends in the archwire. Objective: This study aimed to evaluate the influence of heat treatment of stainless steel archwires with a rectangular section of 0.016x0.022’-in. Methods: For analysis of the dimensional stability, the anterior and posterior dimensions of forty 0.016x0.022-in stainless steel orthodontic archwires without heat treatment and 30 days after heat treatment were evaluated. For analysis of the mechanical properties, 12 stainless steel wire segments with the same rectangular section without heat treatment and 30 days after heat treatment were tested through tensile strength and strain tests. To evaluate if there were differences between the anterior and posterior dimensions, the results were analyzed by the Student’s t-test. To compare the tensile strength and strain between the groups, the ANOVA test was used. The level of significance adopted was 95% (p<0.05). Results: The heat treatment did not stop the expansion of archwires 30 days after their preparation, and there was no statistical difference in the tensile strength and strain tests with and without heat treatment. Conclusion: From the findings of this study, it can be conclude that the mechanical behavior of heat-treated stainless steel archwires is similar to that of archwires not subjected to heat treatment.
Abstract: Introdução: o tratamento térmico de fios de aço inoxidável é um procedimento clínico rotineiro adotado por muitos cirurgiões-dentistas para aliviar o estresse causado após a confecção de dobras no fio. O presente estudo avaliou a influência do tratamento térmico em fios de aço inoxidável com secção retangular de 0,016’’ x 0,022’’. Métodos: para análise da estabilidade dimensional, foram avaliadas as dimensões anteriores e posteriores de 40 arcos ortodônticos de aço inoxidável de 0,016’’ x 0,022’’ sem tratamento térmico e 30 dias após o tratamento térmico. Para análise das propriedades mecânicas, 12 segmentos de fio de aço inoxidável com a mesma secção retangular sem tratamento térmico e 30 dias após o tratamento térmico foram analisadas por testes de resistência à tração e tensão. Para verificar se houve diferenças entre as dimensões anteriores e posteriores, os resultados foram analisados pelo teste t de Student. Para comparar a resistência à tração e tensão entre os grupos, foi utilizado o teste ANOVA. O nível de significância adotado foi 95% (p<0,05). Resultados: o tratamento térmico não interrompeu a expansão dos fios 30 dias após seu preparo, e não houve diferença estatística nos testes de resistência à tração e tensão com e sem o tratamento térmico. Conclusão: pelos achados desse estudo, conclui-se que o comportamento mecânico de fios submetidos a tratamento térmico é semelhante ao de fios de aço não submetidos ao tratamento térmico.
Subject: Aço inoxidável
Odontologia
Aço - Tratamento térmico
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: ENG - DEPARTAMENTO DE ENGENHARIA METALÚRGICA
ENGENHARIA - ESCOLA DE ENGENHARIA
FAO - DEPARTAMENTO DE ODONTOLOGIA RESTAURADORA
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.1590/2177-6709.24.1.068-073.oar
URI: http://hdl.handle.net/1843/57069
Issue Date: 2019
metadata.dc.url.externa: https://www.scielo.br/j/dpjo/a/XghtLyvYSQVghGTbLd47NVJ/?lang=en
metadata.dc.relation.ispartof: Dental Press Journal of Orthodontics
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